Actualitate

Clujul vrea să devină Capitală Culturală Europeană, dar fără anunţuri de intrare în competiţie

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/18/04-capitala.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Autorităţile locale vor anunţa că intră oficial în competiţia pentru acest titlul în momentul în care vor şti exact pentru ce luptă. </strong></span></p>

 


Oraşele din România care aspiră la titlul de Capitală Culturală Europeană anunţă unele după altele că intră oficial în această competiţie.

După ce Aradul a anunţat, în urmă cu aproximativ o lună, că intră oficial în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană – 2021, a venit rândul altui oraş să facă acest anunţ oficial. Astfel, autorităţile locale din Timişoara au anunţat că municipiul Timişoara intră oficial în competiţie, în data de 20 decembrie. Potrivit opiniatimisoarei.ro, pentru a marca acest anunţ, joi, vor fi organizate mai multe spectacole, atât pe scena Operei Române din Timișoara, cât și în Piața Operei. În ţara noastră, lupta se dă, deocamdată, între oraşele Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Arad și Alba-Iulia.

Clujul se pregăteşte, dar nu face anunţuri oficiale


Reprezentanţii Asociaţiei Cluj - Capitală Culturală Europeană au subliniat că municipiul Cluj-Napoca va face anunţul oficial de lansare a candidaturii în momentul în care se va şti exact pentru ce candidează municipiul. Florin Moroşanu, directorul Asociaţiei Cluj - Capitală Culturală Europeană a explicat că anul 2021 este propus de către Comisia Europeană pentru desemnarea unui oraş din România sau Grecia care să primească titlul, dar Parlamentul European este cel care va decide dacă rămâne stabilit anul 2021. „Ne pregătim pentru candidatură, dar ne lansăm candidatura când ştim oficial pentru ce candidăm şi când ştim dacă anul 2021 rămâne stabilit”, a precizat Moroşanu.

Grecii şi-ar dori să se amâne termenul de 2021


Directorul Asociaţiei Cluj - Capitală Culturală Europeană a menţionat că există informaţii potrivit cărora Grecia şi-ar dori să amâne termenul stabilit pentru anul 2021 din cauza problemelor economice cu care se confruntă ţara. Acesta este unul din motivele pentru care Clujul aşteaptă anunţul oficial din partea Parlamentului European privind anul în care va fi numită Capitala Culturală Europeană din România sau Grecia.

În 2015 se lansează candidaturile în ţară

Potrivit conducerii asociaţiei, procedura spune că în anul 2015 are loc lansarea candidaturilor interne, în ţară, iar apoi Guvernul anunţă care sunt aceste candidaturi. Urmează o procedură de evaluare a oraşelor înscrise în competiţie, se triază proiectele, iar la sfârşitul anului 2015 va rămâne o listă scurtă a oraşelor care au trecut de evaluare. În 2016, un juriu de specialitate va desemna care este oraşul din România care intră oficial în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021.  
Până acum, Sibiul a fost singurul oraş din România care a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană, în anul 2007.

Ultimele Stiri
abonare newsletter