Actualitate

87% din români îşi tratează durerile de cap şi răceala „după ureche”

<p><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/17/barbatbolnavinpatacasamedicamente.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un studiu realizat în ţara noastră, în anul 2012, arată că 87% dintre adulţi folosesc automedicaţia. Dintre aceştia, 41% se tratează singuri de răceală şi 31% de dureri de cap.

Cercetarea realizată de firma de cercetare de piaţă Unlock Market Research împreună cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente scoate în evidenţă faptul că românii care se tratează singuri se bazează, de cele mai multe ori, pe experienţe anterioare sau pe informaţiile găsite pe internet.

Potrivit realizatorilor studiului, deşi adulţii sunt conştienţi de faptul că automedicaţia prezintă foarte multe riscuri mulţi dintre aceştia, mai exact 6 din 10 părinţi, o aplică şi în cazul copiilor lor, transformându-i astfel în viitori adulţi care vor evita să apeleze la un specialist atunci când starea de sănătate le-o impune.


Ce soluţii alternative propun medicii

Specialiştii subliniază că nu întotdeauna trebuie luat un medicament pentru a scăpa de o durere de cap sau o durere în gât. „Dacă un copil îşi va vedea părintele că ia imediat un medicament atunci când se plânge de o durere de cap sau de stomac, el va stoca acest model comportamental şi când va fi mai mare îl va adopta, poate chiar îl va transmite mai departe propriei familiei. Încercaţi să le arătaţi celor mici că până la dulapul de medicamente sunt şi alte opţiuni. O soluţie pentru durerea de cap ar putea fi o plimbare în aer liber, pentru durerea în gât un ceai cu lămâie şi miere, iar creşterea imunităţii este rezultatul alimentaţiei corecte şi echilibrate nu al utilizării vitaminelor. Învăţaţi-i pe cei mici să aibă grijă de ei într-un mod simplu, natural şi aplicaţi şi dumnavoastră acelaşi principiu”, a explicat dr. Evelina Moraru, medic pediatru.
Realizatorii cercetării au menţionat că automedicaţia ascunde multe riscuri şi tocmai de aceea în educaţia copiilor trebuie implementată ideea că tratamentul potrivit este cel confirmat de un medic ca fiind eficient şi sigur.

abonare newsletter