Actualitate

Tribunalul Bucureşti decide luni dacă îl eliberează din arest pe poliţistul Cristian Cioacă

<p><span style="font-size: small;"><strong>Magistraţii Tribunalului Bucureşti au rămas luni în pronunţare cu privire la cererea de revocare a măsurii arestării preventive depusă de poliţistul Cristian Cioacă, în dosarul în care este acuzat că şi-a omorât soţia, avocata Elodia Ghinescu.</strong> </span></p>

 


Avocata care îl apără pe Cioacă, Maria Vasi, a declarat în sala de judecată că a depus sesizări la CSM şi SRI în care solicită să fie cercetată judecătoarea Silvia Cerbu, de la Curtea de Apel Bucureşti, preşedinta completului care a decis arestarea lui Cioacă.

Maria Vasi a susţinut că Silvia Cerbu trebuia să se abţină în a judeca acest dosar, pe motiv de incompatibilitate, deoarece în trecut i-a fost subordonată procurorului Marius Iacob, cel care s-a ocupat de anchetă în acest caz.

La rândul său, Cristian Cioacă a cerut tribunalului să fie pus în libertate, deoarece nu i se pare normal să fie "condamnat şi arestat" pentru ceva ce nu a făcut.

"Nu este normal ceea ce se întâmplă. Sunt condamnat şi arestat pentru ceva ce nu am făcut. Sunt condamnat în mass-media. Eu mereu am refuzat să apar la televizor",
a spus Cristian Cioacă.

Cristian Cioacă a fost arestat preventiv pe 5 mai pentru 29 de zile, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, după ce procurorii au găsit noi probe care îl incriminează.


Astfel, procurorii au găsit urme de sânge aparţinându-i Elodiei Ghinescu pe tocul pistolului lui Cioacă, pe o mochetă din portbagajul maşinii poliţistului şi în mai multe locuri din apartamentul lor, iar una dintre aceste pete are dimensiunea de 50 cm. Potrivit acestora, în noaptea de 29/30 august 2007 Cioacă a ajuns la domiciliu în jurul orei 3,00, după ce îi făcuse o vizită unei femei, iar la scurt timp, 'în cadrul unui conflict grefat pe starea de tensiune dintre cei doi soţi, inculpatul i-a aplicat victimei mai multe lovituri'.

'Cantitatea de sânge găsită la faţa locului, precum şi distribuţia dinamică a stropilor de sânge, indică o acţiune de violenţă extremă, urmată probabil de sugrumarea sau sufocarea victimei şi exclud un scenariu de agresiune domestică de intensitate mică sau medie cu un final tragic neurmărit sau neacceptat de autor. Inculpatul era îmbrăcat în uniforma de poliţist, având în vedere faptul că era programat să fie de serviciu pe timpul nopţii şi realizase în ultimul moment un schimb de tură cu colegul său. În momentul comiterii faptei, în locuinţa comună a celor doi soţi se afla şi copilul acestora. După uciderea victimei, inculpatul a tranşat cadavrul pentru a facilita ascunderea lui şi evitarea tragerii la răspundere penală', descriu procurorii posibilul scenariu al crimei.

Potrivit anchetatorilor, după şi-a omorât soţia, Cioacă a ascuns şi distrus mijloacele de probă, aruncând într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov mai multe obiecte care purtau urmele de sânge ale avocatei, a spălat urmele de sânge de pe pereţii din apartamentul în care locuiau, aplicând un strat suplimentar de glet şi de vopsea lavabilă.


Mai multe probe îl incriminează pe Cristian Cioacă

Astfel, sângele avocatei a fost identificat pe uşa de acces în dormitorul matrimonial (9 urme), pe tocul de lemn al uşii dormitorului (o urmă), pe maşina de spălat din baia aferentă dormitorului (o urmă), pe gresia şi faianţa din baia aferentă dormitorului (6 urme), 7 urme pe partea interioară a uşii dormitorului matrimonial şi pe o sticlă de parfum aflată pe noptieră în dormitor, urme de sânge sub lada de lemn situată pe holul apartamentului în apropierea uşii de acces în dormitorul matrimonial.

De asemenea, sângele victimei a fost identificat pe mocheta din portbagajul autoturismului (urme create cel mai probabil cu ocazia transportării fragmentelor de cadavru) şi pe tocul pistolului poliţistului, identificat în torpedoul autoturismului.

Pe 8 octombrie 2007, într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov în direcţia Râşnov, au fost găsite obiecte din locuinţa comună a celor doi soţi, provenind îndeosebi din dormitorul matrimonial (ambalaje de parfumuri, cărţi, reviste, fotografii, caietul de sarcină al victimei, perne decorative).

Cu aceeaşi ocazie, a fost găsită şi o pereche de chiloţi bărbăteşti ai lui Cioacă, apartenenţa fiind stabilită în urma analizării materialului genetic existând pe aceştia.

De asemenea, în punctul cel mai îndepărtat de şoseaua Poiana Braşov - Râşnov, raportat la poziţia celorlalte obiecte aruncate în râpă, a fost găsită şi o uniformă de poliţie de vară, aparţinându-i tot lui Cioacă.

Anchetatorii au identificat urme de dimensiuni mari (peste 50 de centimetri lungime) de sânge scurs la baza peretelui dintre dormitorul matrimonial şi baia aferentă acestuia, a cărei genotipare a indicat că este al avocatei.

În plus, au fost găsite sânge pe fragmentele de silicon dintre cada băii principale şi pereţi, ridicate de la faţa locului, fapt care le întăreşte procurorilor ipoteza deplasării cadavrului după comiterea omorului.

Avocata Elodia Ghinescu, soţia poliţistului Cristian Cioacă, a dispărut de la domiciliul din Braşov la sfârşitul lunii august 2007.

Anchetatorii au făcut cercetări ample în apropierea oraşului, dar şi în judeţul Argeş, unde locuiesc părinţii poliţistului, însă nu au găsit cadavrul avocatei.

Pe 8 noiembrie 2011, avocata Elodia Ghinescu a fost declarată moartă, în urma unei decizii a Judecătoriei Braşov.



abonare newsletter