Actualitate

Japonia: victorie zdrobitoare a conservatorilor în alegeri

<p><strong><span style="font-size: small;">Partidul Liberal Democrat (LPD), principala formaţiune de opoziţie din Japonia, a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate duminică şi va reveni la putere, obţinând majoritatea absolută în Camera Reprezentanţilor a legislativului japonez, potrivit sondajelor la ieşirea de la vot (exit-polls), citate de agenţiile de presă Kyodo, Associated Press şi AFP.


Astfel, LPD, condus de Shinzo Abe, probabil viitorul premier al Japoniei, va deţine între 275 şi 310 de locuri din cele 480 de mandate de deputat, a anunţat canalul de televiziune publică NHK. Shinzo Abe ar putea deveni al doilea politician, după Shigeru Yoshida, care este premier al Japoniei de două ori după al Doilea Război Mondial.

Estimări asemănătoare au furnizat şi principalele canale de televiziune private japoneze.

LPD, care a condus Japonia fără întrerupere în perioada 1950 - 2009, ar putea aduna împreună cu aliatul său de centru Noul Komeito majoritatea calificată de două treimi din mandate în Camera Reprezentanţilor.

Marele învins al alegerilor este Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga), care nu va deţine în Camera Reprezentanţilor decât 55-77 de mandate faţă de cele 308 obţinute în victoria istorică din august 2009.

La ora locală 18:00 (ora 09:00 GMT), rata prezenţei la vot a fost de 41,77%, cu 6,63% mai mică decât prezenţa la aceeaşi oră la scrutinul din urmă cu trei ani.


Ultimele Stiri
abonare newsletter