Actualitate

A început seria arestărilor în dosarul fraudelor bancare

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/16/46956_npadvhover.jpg" border="0" title="Sursa foto: www.u7.ro" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></strong></span></p> <p><strong><span style="font-size: small;">După ce vineri seară şapte persoane din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro au fost arestate preventiv, ieri au fost reţinuţi încă patru inculpaţi.


Directorii BRD Adrian Martiş şi Andrei Nanu au fost arestaţi, alături de alte două persoane, iar ceilalţi nouă inculpaţi, între care Ioan Creştin şi Marius Locic, vor fi cercetaţi în stare de libertate, potrivit deciziei de ieri a Curţii de Apel Bucureşti.


Curtea de Apel Bucureşti a admis doar patru propuneri din cele 13 făcute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organzată şi Terorism (DIICOT), decizia instanţei putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Duminică au fost emise mandate de arestare pentru Andrei Suditu, Adrian Martiş, Andrei Nanu şi Claudia Maria Peter (persoană care se afla în cercul foarte apropiat de relaţii al lui Vasile Creştin şi care executa întocmai dispoziţiile date de către cei doi directori BRD).


Astfel, numărul persoanelor arestate în cazul fraudării băncilor a ajuns la 11, ţinând cont şi de mandatele emise vineri tot de Curtea de Apel Bucureşti pe numele lui Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu şi Livia Bobu.


Concret, în două cereri separate, dar privind acelaşi dosar, procurorii DIICOT au cerut arestarea a 20 de persoane, din care 11 s-au admis, pentru restul aplicându-se măsura prevntivă de interdicţie de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.

Deciziile instanţei pot fi contestate la Înalta Curte de Casaţie, care va hotărî definitiv dacă inculpaţii vor fi cercetaţi în stare de arest sau de libertate.

Cei 13 pentru care DIICOT a cerut arestarea preventivă şi în care instanţa s-a pronunţat duminică sunt Adrian Martiş (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanţi), Elena Blaga, Orlando Ionuţ Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Creştin, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter şi Camilia Damiela Pop (notar).

Alte arestări „în aşteptare”

Totodată, în cazul lui Vasile Creştin, Constantin Irinel Militaru şi Mihăiţă Cătălin Ruşitoru, pentru care procurorii au cerut să fie emise mandate de arestare în lipsă, instanţa a amânat luarea unei decizii pentru 17 decembrie, dată până la care să fie îndeplinite procedurile de citare a învinuiţilor.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

„Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat”, s-a arătat într-un comunicat de presă al DIICOT, citat de Mediafax.



Citește și:

DOSARUL FRAUDELOR BANCARE: Vezi cum procedau capii grupului pentru a nu fi descoperiți

abonare newsletter