Actualitate

Noul regulament al cimitirelor nu a fost aprobat de consilierii locali. Nu s-a întrunit numărul de voturi

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/11_noiembrie/03_ziua/03%20dsc_0353.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Noul regulament de organizare şi funcţionare a cimitirelor administrate de Primăria Cluj nu a fost aprobat de consilierii locali, după ce nu a întrunit numărul necesar de voturi. Pentru a putea trece proiectul avea nevoie de votul a 2/3 din numărul total al consilierilor, adică de 18 voturi. Consilierii PDL și UDMR au votat pentru, fiind întrunite doar 14 voturi, trei consilieri USL au votat împotrivă, iar alţi 10 consilieri s-au abținut.

Regulamentul cimitirelor a trezit din nou discuții aprinse în plenul Consiliului Local. PDL și UDMR au continuat să susţină acest proiect, în timp ce consilierii USL au fost împotrivă.

Consilierii USL au făcut o serie de amendamente, precum posibilitatea de a lăsa un lăcaș de veci moștenire doar rudelor până la gradul doi, față de gradul patru cât este prevăzut în regulment, sau eliminarea solicitării cazierului judiciar pentru angajații cimitirului. Aceste amendamente nu au trecut, fiind respinse de majoritatea formată de consilierii locali PDL și UDMR.

Viceprimarul Anna Hortath a precizat că un astfel de regulament există în toate cimitirele din marile orașe unde nu de discută din punct de vedere etnic problemele.  Consilierul local Claudia Anastase (USL) a replicat că în alte orașe ale țării nu se solicită în regulament înlăturarea tuturor pietrelor de mormânt cu nume românești.

Aurora Țărmure, secretarul Primăriei, a specificat faptul că este nevoie de 18 voturi pentru ca acest proiect să treacă fiind vorba de patrimoniul orașului.


În noiembrie, proiectul a mai fost amânat


Consilierii locali au amânat în luna noiembrie adoptarea noului regulament de funcţionare al cimitirelor administrate de primărie şi au decis postarea acestuia pe site-ul instituţiei, pentru a fi consultat de cei interesaţi.

Dacă s-ar fi aprobat, clujenii vor trebui să se supună unor reguli cel puţin ciudate. Dacă vin îmbrăcaţi indecent, sau vor aduce flori mai mari decât dimensiunea permisă de lege, vor fi sancţionaţi.

În şedinţa de Consiliu Local din luna noiembrie, proiectul a primit avizul comisiei juridice, dar preşedintele acesteia, consilierul Ovidiu Turdean (PDL), a propus amânarea votării noului regulament şi postarea acestuia pe site-ul Primăriei timp de 30 de zile.

Comisia juridică a dat aviz pozitiv noului regulament, dar propune amânarea votării noului regulament de funcţionare al cimitirelor, pe motiv că acest regulament trebuie supus unei dezbateri publice. Comisia juridică a analizat noul regulament, nu am identificat nicio problemă de ordin juridic. Este în corelaţie cu noul Cod Civil. Cu toate acestea, fiind vorba de un act normativ despre cum se va administra un domeniu public, actele trebuie analizate şi dezbătute mai atent. Recomandarea comisiei juridice este de a amâna acest proiect şi să fie menţinut pe site-ul Primăriei pentru a da posibilitatea tuturor să-l consulte”, a declarat Turdean.

Potrivit primarului Emil Boc, iniţiatorul acestui proiect, la schimbarea regulamentului de organizare şi funcţionare a cimitirelor s-a avut în vedere şi regulamente ale cimitirelor din alte oraşe din ţară, precum Bucureşti, Sibiu, Piatra-Neamţ, Constanţa, Timisoara.

Dacă va fi adoptat, noul regulament prevede că adâncimea gropii pentru toate locurile de înhumare fără decedaţi anteriori va fi de 2,5 m, iar în cazul locurilor de înhumare în care mai există decedaţi, adâncimea gropii va fi determinată de situaţia de la faţa locului. În cazul în care în groapa săpată se găsesc numai oseminte ale celor înhumaţi anterior, acestea vor fi reînhumate într-un săculeţ în aceeaşi groapă din care au provenit.

De asemenea, sunt prevăzute şi unele obligaţii ale concesionarilor. Printre acestea se numără plantarea doar de specii floricole de talie mică, mai mică de 0,5 m, iar groparii şi vizitatorii trebuie să aibă o ţinută şi o îmbrăcăminte decentă.

Atribuirea locurilor de înmormântare se va face numai în favoarea locuitorilor cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca. Unei persoane i se poate atribui numai un singur loc de înmormântare. În acest loc pot fi înmormântaţi titularii dreptului de folosinţă şi rudele până la gradul IV inclusiv.

Locurile de înhumare din cimitirele publice aparţinând municipalităţii se atribuie numai în folosinţă, în regim de concesiune, pe o durată de 20 de ani pe baza unei cereri aprobate de către Serviciul administrare cimitire domeniul public cu plata integrală şi anticipată a taxei de concesionare.

Schimbarea a fost solicitată de concesionarii locurilor de înhumare şi pe timpul audienţelor cu cetăţenii. Obiectivele din incinta Cimitirului Central, aflate în proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice, cum sunt cele aflate în proprietatea Comunei Bisericeşti Evanghelice şi Luterane Maghiare şi Germane din Cluj şi a Comunităţii Evreilor Mozaico Cluj sunt administrate de proprietarii de drept”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Cimitirul ar urma să fie deschis zilnic, după următorul program: 1 aprilie – 15 noiembrie între orele 8 -21.00, iar în perioada 16 noiembrie – 31 martie între orele 8 – 17.00.

Cei care nu se conformează noului regulament riscă amenzi de până la 1600 de lei. Primăria Cluj-Napoca are în administraţie patru cimitire, şi anume: Central, Mănăştur, Crişan şi cel de pe Valea Chintăului, primele trei fiind declarate oficial ca fiind închise.


Citiți și: Dezbatere despre cimitire, în note vesele, cu iz electoral

abonare newsletter