Actualitate

Călin Stoia a cerut achitarea în dosarul „Number One”

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/13/02-tribunal_a.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Omul de afaceri a fost condamnat în luna iulie la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.</strong>


Omul de afaceri Călin Stoia s-a prezentat joi la Curtea de Apel Cluj pentru un nou termen în dosarul „Number One”, unde a cerut să fie achitat.



Pe de cealaltă parte, procurorii au făcut recurs la sentinţa Tribunalului Cluj prin care acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, cerând executarea pedepsei. Stoia s-a prezentat la Curtea de Apel împreună cu avocata lui. Judecătorii clujeni au decis amânarea judecării recursului pentru data de 16 ianuarie 2013.


Omul de afaceri Călin Stoia, judecat pentru trafic de influenţă într-un dosar separat de cel de corupţie în care este judecat şi fostul primar al Clujului Sorin Apostu, a fost condamnat, în 23 iulie de Tribunalul Cluj, la doi ani de închisoare cu suspendare, sentinţa nefiind definitivă. Sentinţa a fost atacată cu recurs, care se judecă de Curtea de Apel Cluj.


Judecat pentru trafic de influență

Procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată pe Călin Stoia, cercetat în cauza în care este acuzat şi fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, într-un alt dosar după ce ar fi promis unor persoane că va interveni pe lângă funcţionari publici din Guvern pentru alocarea de bani prin HG pentru o comună vâlceană.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis în judecată pe Călin Stoia în acest dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, în 21 decembrie 2011.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că, în 28 august 2011, Călin Stoia a lăsat să se creadă faţă de un denunţător că are influenţă, prin intermediul unor persoane, asupra unor funcţionari publici cu atribuţii de decizie în cadrul Guvernului pe care îi poate determina să aprobe alocarea prin hotărâre de Guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ioneşti, judeţul Vâlcea. Suma ar fi fost provenită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2011.

Demersul denunţătorului s-a realizat în numele reprezentanţilor unei societăţi comerciale care era interesată în decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008 - 2009.

A cerut 100.000 de euro

Călin Stoia i-a comunicat denunţătorului că va interveni doar dacă persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcţionarii publici în cauză vor primi 100.000 de euro, adică 10% din valoarea totală a sumei solicitate.

Cu toate acestea, Primăria comunei Ioneşti nu a primit în anii 2010 şi 2011 sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

La termenul din 5 martie, Călin Stoia susţinea că dosarul a fost întocmit pe baza unor supoziţii şi că nu ştia nimic despre firma sau primăria pe care trebuia să le ajute prin intervenţia sa la „Number One” din Guvern.

La ultimul termen, procurorii DNA au cerut condamnarea cu executare a lui Stoia, iar avocaţii acestuia au cerut achitarea.

abonare newsletter