Actualitate

Expoziţie dedicată eleganţei vestimentare din ultimele două secole

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/11/12-expozitie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Manifestarea prezintă o suită de imagini din arhivele Bibliotecii Judeţene, Palatului Banffy şi din colecţii particulare.

Istoricul Ucu Bodiceanu de la Casa Municipală de Cultură şi preşedintele Asociaţiei „Clujul de altădată”, Ancuţa-Lăcrimioara Chiş, propun publicului, în preajma sărbătorilor de iarnă, o expoziţie-document despre eleganţa vestimentară a doamnelor şi domnilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, până în secolul al XX-lea, etalată în ambianţa oraşului cu multe valenţe ale modernităţii europene.

Expoziţia de fotografii vernisată, marţi, la Centrul de Cultură din Parcul 'Simion Bărnuţiu', sub titlul „Cum se îmbrăcau clujenii altădată” prezintă o suită de imagini deosebit de valoroase din arhivele Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, Palatului Banffy şi din colecţii particulare, precum cea a poetului Emil Isac (1886-1954), a familiei Grigore şi Daniela Sălăgean, ori a artistului fotograf Ştefan Socaciu.
Cercetător ştiinţific Ancuţa-Lăcrimioara Chiş a arătat, la vernisaj, că intenţia sa şi a istoricului Ucu Bodiceanu a fost să prezinte publicului arta vestimentaţiei în ultimele două secole, în cel mai frumos oraş al Transilvaniei.


„Domni şi doamne pe de o parte, recepţioneri de hoteluri, doici, ţărani şi ţărăncuţe, tineri din colegii în uniforme puse la patru ace, pe de altă parte, ne întâmpină în straie de sărbătoare sau de fiecare zi, într-un adevărat tablou în mişcare, de mari dimensiuni. Clujul era şi atunci un reper de eleganţă, doamnele îşi comandau, de regulă, toaletele după modelele ultimelor reviste de modă de la Paris.
Ţinutele vestimentare nu se cumpărau din magazine. Omul îşi făcea haine frumoase şi haina îl făcea pe om. Fiecare, după buget, îşi comanda la croitorese şi croitori pricepuţi veşminte unice, cu materiale naturale, de calitate. Nu se inventaseră încă materialele sintetice, iar blănurile doamnelor nu stârneau protestele organizaţiilor ecologiste. Femeile cu stare cumpărau, pentru rochiile de seară, tafta, paiete, perle şi pantofi din piele fină. Îşi procurau umbrele dichisite, cu dantele superbe, lucrate manual. Bărbaţii veneau la ceremonii, sau la plimbare «la costum», cu papion şi joben pe cap. Bastonul era un accesoriu occidental. După 1940, încet, încet vestimentaţia a început să se uniformizeze. După anii ‘60 - ‘70 din secolul trecut, lumea cumpăra mai totul din magazin, de la rochii la pardesie, de la pantaloni la sacouri”, a spus Ancuţa-Lăcrimioara Chiş. Ea a amintit că un efect special în aceste fotografii îl au edificiile sau monumentele din spatele celor surprinşi, de regulă, pe străzile din centrul oraşului.

În opinia sa, lumea din fotografiile din expoziţie este o lume liniştită, chiar senină, fără stresul zilei de mâine. Clujenii erau interesaţi ce cafenea sau terasă s-a mai deschis, ce ziar nou a mai apărut, cum este vremea, ori ce nunţi se mai celebrează prin urbe.


O fotografie impresionantă îi reprezintă pe muzicanţii clujeni adunaţi, alături de public, în Parcul Central, pentru a sărbători sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Toţi sunt îmbrăcaţi de sărbătoare, cu pălării elegante pe cap, şi cu instrumentele muzicale în mâini.
Expoziţia va fi deschisă până pe 7 ianuarie 2013.

Ultimele Stiri
abonare newsletter