Actualitate

UPDATE Pe timp de iarnă, oamenii fără adăpost preferă strada şi ocolesc azilele de noapte

<p><span style="font-size: small;"> </span></p> <p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/10/homeless.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În Cluj-Napoca, centrele de zi şi de noapte care oferă cazare temporară persoanelor fără adăpost, adulţi sau copii, au o capacitate de aproape 130 de locuri.</strong> </span></p>

 


La azilul de noapte de pe strada Oaşului, încă mai sunt locuri libere, chiar dacă temperaturile au scăzut sub zero grade.



Oamenii străzii din Cluj-Napoca au ocolit azilele de noapte pentru persoanele fără adăpost chiar dacă temperaturile au coborât sub zero grade în ultimele zile, iar oraşul a fost acoperit cu troiene de zăpadă. La centrul pentru persoane fără adăpost de pe strada Oaşului numărul 298, astăzi, încă mai erau locuri libere. Din cele 67 de locuri au fost ocupate 65. Angajaţii centrului au declarat că nu au avut mai multe solicitări decât în zilele cu temperaturi mai ridicate, iar faţă de anul trecut, numărul celor prezenţi în adăpost este mai mic. „Anul trecut, în aceeaşi perioadă, am avut mai mulţi, dar a fost şi mai frig atunci”, a spus o angajată a centrului.


Cei care consumă alcool nu sunt primiţi


Potrivit reprezentanţilor azilului de noapte, în principal, sunt primiţi oamenii străzii din Cluj, dar nu sunt refuzaţi nici cei din afara judeţului. Cei care se cazează la centru trebuie să respecte anumite criterii, precum: igiena corporală, duş zilnic, atitudine corespunzătoare faţă de angajaţii azilului de noapte. Reprezentanţii centrului subliniază că nu îi primesc pe cei aflaţi în stare de ebrietate, consumul de alcool fiind interzis în centru.

Pe lângă azilul de noapte de pe strada Oaşului, mai există un centru pentru copiii străzii, pe strada Sobarilor, însă acesta are un regim diferit. Angajaţii azilului spun că în centru sunt cazaţi, în regim permanent, copii fără adăpost, capacitatea acestuia fiind de 24 de locuri. În prezent, mai există locuri libere la centrul pentru copii.

Copiii străzii, duşi de Poliţie la centrul de zi

În Cluj-Napoca funcţionează şi centrul de zi şi noapte pentru copiii străzii Arlechino, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj. Capacitatea centrului este de 12 locuri şi sunt ocupate în permanenţă. Nicoleta Molnar, directorul DGASPC Cluj menţionează că, în general, copiii străzii nu merg de bună voie la centru ci ajung acolo doar dacă sunt aduşi de Poliţie sau în urma unor sesizări. Copiii rămân la centrul Arlechino temporar, până se găseşte soluţia potrivită pentru ei: se întorc în familie sau ajung în centre de plasament.

Primăria a deschis un centru pentru oamenii străzii

Recent, Primăria Cluj-Napoca a deschis  Centrul Social de Urgenţă Dragoş Vodă, cu o capacitate de 50 de locuri. Beneficiarii direcţi ai acestui centru sunt persoanele fără adăpost care dorm în stradă, în gară, scări de blocuri, sub poduri, în parcuri, în alte locuri neadecvate şi adăposturi improvizate care le afectează starea de sănătate. În acest centru pot găsi găzduire temporară şi persoanele evacuate sau supuse riscului de a fi evacuate, chiriaşi care au fost evacuaţi din locuinţele revendicate, persoane sau familii cărora le-a fost distrusă locuinţa ca urmare a unor calamităţi naturale, incendii sau accidente.

Ambulanţele nu vor mai duce oamenii fără adăpost la Urgenţă

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a cerut luni ca angajaţii serviciilor de ambulanţă, SMURD şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să patruleze în timpul nopţii, pentru a identifica persoanele fără adăpost, pe care să le transfere în centre speciale, în contextul în care se aşteaptă o răcire semnificativă a vremii. „De miercuri până duminică să se reia activitatea de patrulare de către serviciile de ambulanţă, inclusiv de către colegii de la SMURD, de la ISU, de la poliţie, cu acordul domnului ministru (al Administraţiei şi Internelor - n.r.), care ne-au sprijinit anul trecut şi am prevenit multe decese. Să se reia planul de patrulare noaptea pentru identificarea persoanelor fără adăpost şi transferarea lor către centre de adăpost. Să fie identificate centre de adăpost de pe acum şi să evităm ca persoanele fără adăpost să ajungă în unităţile de primiri urgenţă”, a declarat Raed Arafat, la videoconferinţa cu prefecţii, citat de Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter