Actualitate

ALEGERI PARLAMENTARE: BEC a anunţat prezenţa la vot până la ora 14.00. Probleme la secţiile de votare din cauza zăpezii şi viscolului

<p><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/09/sectie de votare.png" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cele 18.456 de secţii de votare organizate pentru ALEGERILE PALAMENTARE s-au deschis, duminică, la ora 7.00, fiind aşteptaţi la urne aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot, care trebuie să îşi alegă parlamentarii, fiind delimitate 315 colegii de deputat şi 137 colegii de senator. Până la ora 14.00, prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 20,56%. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsori, ploi abundente şi intensificări de vânt, valabilă pentru numeroase judeţe din ţară, de duminică de la ora 13.00 până luni la ora 11.00, scrie Mediafax.

UPDATE 15:30 - BEC: Prezenţa la vot, la ora 14.00 a fost de 20,56%


 

Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare, la ora 14.00, a fost de 20,56%, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ.


 

UPDATE 14:40 - Radu Mazăre a mers la vot în ţinuta kaki, însoţit de tinere


Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a mers la secţia de votare îmbrăcat în ţinuta kaki în care apărut şi la alte evenimente, având şi bereta roşie, el fiind însoţit de 12 tinere care purtau tot haine kaki.

 


UPDATE 14:17 - Elena Udrea a votat la Roman, îmbrăcată într-un palton "creaţie 100% a unui brand romaşcan"

 


Deputatul PDL Elena Udrea a votat, duminică, la o secţie de votare din municipiul Roman, în colegiul în care candidează pentru un nou mandat de parlamentar, ea fiind îmbrăcată într-un palton "creaţie 100% a unui brand romaşcan".

 

UPDATE 14:04 - Videanu: Dacă USL face numărare paralelă o face ilegal

 

UPDATE 13:18 - CODUL GALBEN DE NINSORI ŞI PLOI, prelungit

 

UPDATE 12:37 - DISPUTĂ Ponta-Blaga pe tema datei alegerilor

 

Premierul Victor Ponta a declarat că, pe viitor, alegerile vor trebui organizate la începutul lunii noiembrie, criticându-l pe Vasile Blaga pentru că nu a fost de acord cu desfăşurarea scrutinului decât în 9 decembrie. Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat că premierul Victor Ponta este un "mincinos cinic" atunci când afirmă că a propus organizarea alegerilor parlamentare în luna noiembrie.

UPDATE 12:10 - Preşedintele Băsescu a votat "pentru continuitate în drumul spre Vest"

 

Preşedintele Traian Băsescu a votat, duminică, împreună cu soţia şi fiica cea mică, menţionând că a ales pentru continuitate spre Vest, că a găsit drumul spre Bucureşti, din Predeal, ca fiind "acceptabil" şi precizând că cei care vor să voteze o pot face, în ciuda condiţiilor meteo.

 

UPDATE 11:39 - BEC: Prezenţa la vot la ora 10.00 era de 3,9 %, în Capitală

 

UPDATE 11:35 -BEC: Prezenţa la vot, la nivel naţional, la ora 10.00, a fost de 4,52%

UPDATE 11:17 - ARD acuză intenţii de fraudare a votului în Călăraşi şi Tărgovişte. ARD a depus plângere penală în cazul unui primar din Teleorman care fi împărţit bani pentru voturi

 

UPDATE 11:15 - Ponta: Sunt în contact cu toate autorităţile. Toate secţiile de votare sunt deschise

 

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Târgu Jiu, unde a votat în jurul orei 10.45, că este în contact cu toate autorităţile locale, iar la acest moment toate secţiile de votare din ţară sunt deschise.

 

UPDATE 10:37 - Crin Antonescu şi Liviu Dragnea au votat împreună. Antonescu: Din păcate vremea nu ne-a fost favorabilă

 

Liderii USL Crin Antonescu şi Liviu Dragnea au votat, duminică dimineaţă, la Liceul Agricol din Alexandria, preşedintele PNL spunând că nu ştie cât de masivă mai poate fi prezenţa la urne în actualele condiţii meteo, iar social-democratul sperând ca deseară "România să fie mai fericită".

 

UPDATE 10:14 - Busculadă la secţia unde a votat Dan Diaconescu. Jurnaliştii au fost evacuaţi

 

Dan Diaconescu a votat, duminică dimineaţă, la secţia de votare 46 din Târgu Jiu, unde s-a creat busculadă, preşedintele Biroului electoral cerând evacuarea jurnaliştilor strânşi în jurul candidatului PPDD pentru a permite şi altor alegători să voteze.

 

UPDATE 08:58 - MAI: În 14 secţii de votare procesul electoral nu a început la ora 7.00

 

UPDATE 08:44 - COD GALBEN DE NINSORI ŞI PLOI. Vreme rea în întreaga ţară, în ziua alegerilor parlamentare

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsori, ploi abundente şi intensificări de vânt, valabilă pentru întreaga ţară, de la ora 08.00 până la ora 20.00.

UPDATE 08:33 - MAI a cerut ajutorul Ministerului Apărării pentru intervenţia pe drumurile cu zăpadă

 

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşă, a cerut Ministerului Apărării Naţionale să sprijine intervenţia pe drumurile acoperite cu zăpadă, pentru deblocarea oamenilor şi a drumurilor care duc spre secţiile de votare, a declarat, duminică, secretarul de stat din MAI Bogdan Tohăneanu.

 

UPDATE 08:08 - Andrei şi Dana Năstase au votat: Am făcut alegerea pe care ar fi făcut-o Adrian Năstase

 

UPDATE 07:45 - Şapte secţii de votare din Harghita, fără energie electrică din cauza viscolului

 

UPDATE 07:15 - MAI: 39 de secţii din Timiş nu au fost deschise pentru că preşedinţii nu au putut ajunge

 

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) precizează că 39 de secţii de votare din judeţul Timiş nu au fost deschise, duminică, la ora 07.00, pentru că preşedinţii acestora nu au putut ajunge din cauza viscolului.

 

UPDATE 07:05 - Votarea în străinătate a început în Noua Zeelandă, la Auckland

Secţiile de votare pentru ALEGERILE PARLAMENTARE se vor închide la ora 21.00.

 

Pentru cei 18.248.414 de cetăţeni cu drept de vot au fost înfiinţate 18.762 secţii de votare, dintre care 306 vor funcţiona în cele patru colegii de deputat şi două colegii de senator din străinătate.

 

Au fost constituite circumscripţii electorale în cele 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie separată pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Numărul total al circumscripţiilor electorale este de 43.

 

Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul şi numai pe baza cărţii de identitate, neputând folosi nici la aceste alegeri parlamentare cărţile de alegător.

 

Potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, au dreptul de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

 

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale prin hotărâre judecătorească definitivă.

 

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi la un singur vot pentru alegerea Senatului.

 

Fiecare alegător îşi va exprima votul personal, exercitarea votului în numele altei persoane fiind interzisă. De asemenea, votul exercitat este secret şi orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis.

 

Fiecare alegător prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare, care verifică dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă, alegătorul primeşte două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat, şi ştampila cu menţiunea «VOTAT».

Ultimele Stiri
abonare newsletter