Actualitate

Cătălin Dorian Florescu și-a lansat ultimul roman la Liceul „Avram Iancu” din Cluj

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/07/12-florescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Joi, în prezenţa scriitorului german de origine română, Cătălin Dorian Florescu, a avut loc la Liceul Teoretic „Avram Iancu” lansarea ultimului său roman „Jacob se hotărăşte să iubească”, declarată cartea anului 2011 în Elveţia.</strong> </span></p>

 


Prezenţa scriitorului la acest eveniment nu a fost una întâmplătoare. În urmă cu 6 ani elevele (pe atunci) Crişan Tania, Timiş Cezara, Şteţco Anamaria din redacţia Revistei NOI (revista Liceului Teoretic „Avram Iancu”) l-au cunoscut pe C. D. Florescu cu ocazia lansării celui de-al treilea roman „Maseurul orb” . Sursa de inspiraţie pentru povestea cărţii a fost viaţa lui Ioan Timiş Palatinus, personalitate impresionantă, cu o istorie pe cât de surprinzătoare pe atât de emoţionantă, pe care atât fetele cât şi scriitorul l-au cunoscut nemijlocit, în biblioteca acestuia din Moneasa, ce cuprinde peste 30.000 de volume. Nevăzător de la vârsta de 16 ani, I. T. Palatinus şi-a menţinut arzândă pasiunea pentru filozofie şi pentru lumea literaturii.


Pe durata întâlnirii, scriitorul a lecturat câteva pagini din noul său roman, surprinzându-i pe cei prezenţi la această întâlnire prin faptul că, deşi trăieşte în occident şi scrie în limba germană, mitul, legenda, gândirea magică, arhaicul, încă foarte vii în lumea românească, i-au dat „poveştile cele mai puternice”.


„Curiozitatea elevilor legată de universul cărţilor sale, de viitoarele lui portrete şi chiar de propria lui biografie a fost satisfăcută pe deplin cu multă generozitate. Prezenţa scriitorului în liceul nostru a deschis o fereastră largă spre literatura occidentală şi spre modul ei de receptare”, au declarat reprezentanții liceului.


Autorul trăiește în Elveția, studiind psihologia și psihopatologia la Universitatea din Zürich. După absolvire (1995) a lucrat 6 ani ca psiholog într-un centru de reabilitare a narcomanilor. Din 2001, C. D. Florescu este scriitor liber-profesionist.


Ultimele Stiri
abonare newsletter