Actualitate

Campanie de promovare a Muzeului Mitropoliei Clujului din demisolul Catedralei

<p><span style="font-size: small;"><strong>Mitropolia Clujului a iniţiat o campanie de promovare a Muzeului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. În acest sens, sectorul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a trimis autorităţilor locale şi instituţiilor de cultură din municipiu adrese oficiale prin care se solicită includerea Muzeului Mitropoliei printre obiectivele din judeţ promovate de aceste instituţii.</strong>


În adresa oficială se menţionează totodată ideea promovării acestui obiectiv unic în oraş prin centrele de informare turistică, prin site-urile de socializare de pe internet, dar şi prin intermediul materialelor de prezentare.


În sprijinul acestei idei, Mitropolia Clujului va organiza în luna decembrie o serie de evenimente culturale menite să facă cunoscută publicului iubitor de artă valoarea patrimoniului muzeului.


Pentru luna decembrie Arhiepiscopia a stabilit trei evenimente culturale importante, care se vor desfășura în sala mare a Muzeului Mitropoliei. Primul eveniment se va desfășura în perioada zilelor Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în intervalul 3-7 decembrie şi va fi o seară dedicată secţiei Patrimoniu, Artă Sacră şi Restaurare din cadrul Facultăţii. Coordonatorul acestei secţii, conferenţiarul Marcel Munteanu va susține o prelegere despre icoana Naşterea Domnului. Pe data de 11 decembrie 2012, de la ora 17.00 va avea loc un recital de colinde al grupului de colindători de la Spermezeu, care reînvie şi readuce în actualitatea noastră tradiţii care s-au păstrat doar în zona Văii Țibleșului din judeţul Bistriţa Năsăud.


În aceeași serie de evenimente organizate la Muzeul Mitropoliei, luni, 18 decembrie 2012, de la ora 17.00, maestrul Dan Puric, prezent la invitaţia Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, va susţine o evocare cu titlul „Bartolomeu Anania – demnitatea creștină a mărturisirii”. După acest moment va susţine conferinţa cu scop caritabil Despre dragostea creştină, care va avea loc în Sala Auditorium Maximum, și care este organizată în sprijinul continuării lucrărilor Mănăstirii de la Piatra Craiului”


Muzeul Mitropoliei Clujului este comoara de artă şi istorie românească de sub Catedrală, care merită a fi văzută şi admirată de clujeni, de cei ce studiază în acest oraș, de călătorii români şi străini, el este în același timp și o invitație permanent deschisă tuturor de a descoperi istoria, sensibilitatea trecutului și veșnica frumusețe a lui Dumnezeu. El se află la demisolul Catedralei Mitropolitane și reuneşte numeroase obiecte de patrimoniu, printre care icoane, obiecte de cult şi manuscrise din secolele XV-XIX.

Muzeul este deschis de marţi până sâmbătă, în intervalul orar 10-17, iar duminica între 12 şi 17. Preţul unui bilet de intrare pentru adulţi este de 5 lei, iar pentru elevi şi studenţi de 2 lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter