Actualitate

Rampa de gunoi de la Pata Rat va fi închisă din nou

<p><strong><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/06/gunoi-ghena.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Rampa de gunoi de la Pata Rât urmează să fie închisă, din nou, după ce Curtea de Apel Cluj a respins, joi, cererea firmei Salprest Rampă de suspendare a deciziei Gărzii de Mediu Cluj prin care aceasta a dispus închiderea depozitului de gunoi. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.</span></strong> <span style="font-size: small;"> </span></p>

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecătarea Claudia Ilieş, astăzi s-a judecat cererea Salprest Rampă de suspendare a executării hotărârii luate de Garda de Mediu Cluj prin care s-a decis închiderea rampei de gunoi. „Este vorba de un act administrativ de suspendare, judecătorii au respins această cerere, cu drept de recurs în termen de cinci zile la ICCJ”, a precizat Ilieş.

Depozitarea deşeurilor menajere pe platforma temporară a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rât, a fost sistată în luna noiembrie de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, astfel încât există riscul ca gunoaiele să nu mai fie ridicate de cele două societăţi de salubritate şi să rămână pe străzi.


Activitatea sistată, operatorul amendat

„Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu a dispus sistarea activităţii de depozitare a deşeurilor pe depozitul neconform clasa B, rampa de la Pata Rât, Cluj, care este o platformă temporară.  Cu alte cuvinte, nu se mai depozitează deşeurile acolo, iar ce se întâmplă cu deşeurile nu este problema Gărzii de Mediu. Sistarea depozitării a fost decisă pentru că terenul pentru care s-a cerut autorizare în cazul acestui depozit de la Pata Rât nu are niciun act, nu se poate autoriza. Platforma de depozitare temporară este în procedură de autorizare, dar nu este CF pe terenul respectiv, trebuie reglementată situaţia de Consiliul Local Cluj-Napoca. Depozitarea în continuare a deşeurilor pe această platformă este caz penal” , a declarat, în luna noiembrie, şeful Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea.

El a precizat că societatea care administrează platforma, Salprest Rampă, a fost amendată cu 30.000 de lei de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu pentru că funcţionează fără autorizaţie de mediu.


Situația devine presantă

Directorul societăţii Salprest Rampă şi al uneia dintre cele două societăţi de salubritate - Brantner-Vereş, Eugen Vereş, a declarat că a contestat în instanţă amenda şi decizia de sistare a depozitării deşeurilor.

„Am contestat în instanţă. Nu înţeleg de ce societatea care administrează platforma temporară de la Pata Rât a fost amendată, câtă vreme în ultimii doi ani aici s-au depozitat gunoaiele menajere, după ce vechea rampă de la Pata Rât s-a închis în 2010. Noi am cerut eliberarea autorizaţiei de la Mediu şi suntem în procedură şi trebuie să prezentăm toate actele până în 15 decembrie. Primăria Cluj-Napoca trebuie să facă dovada că e proprietara terenului platformei temporare”, a spus Vereş.


Sergiu Hossu, directorul SC Rosal, cealaltă companie de salubritate, a declarat, la rândul său, că aşteaptă găsirea unei soluţii urgente pentru depozitarea deşeurilor. „Nu ducem deşeuri menajere la rampă. Au fost ridicate de pe sectoare şi depozitate în utilajele companiei noastre”, declara Hossu în luna noiembrie.

Ce spun autoritățile?

Primarul Emil Boc a declarat, în schimb, că până la construirea unui nou depozit ecologic, proiect al Consiliului Judeţean Cluj, se asigură depozitarea deşeurilor menajere pe platforma temporară de la Pata Rât. „Gunoiul se ridică în municipiul Cluj-Napoca şi se depozitează temporar pe platforma de la Pata Rât”, a spus Boc.


Rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă în anul 2010, iar lângă aceasta a fost deschisă o platformă temporară de depozitare a deşeurilor, pentru care s-a cerut autorizare din partea Gărzii de Mediu, procedura fiind în curs de derulare.

Consiliul Judeţean Cluj a iniţiat un proiect cu finanţare europeană, de aproape 50 de milioane de euro, pentru construirea unui depozit ecologic de deşeuri în comuna Feleac de lângă Cluj-Napoca, prima celulă a depozitului urmând să devină funcţională abia în septembrie 2013.





Citeşte şi:

 

„Criza gunoaielor” din Cluj-Napoca pare de nerezolvat deocamdată

UPDATE: Gunoiul din oraș nu mai are unde să fie depozitat

abonare newsletter