Actualitate

FRAUDA LA REFERENDUM din judeţul Cluj: Dumitru SAMSON, trimis în JUDECATĂ

<p><span style="color: #000000;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/05/mita electorala.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></strong></span></p> <p><span style="color: #000000;"> </span></p> <p><span style="color: #000000;"><strong>Fiul vitreg al ministrului Apărării Corneliu Dobriţoiu, Dumitru Samson, a fost deferit justiţiei, alături de alte 16 persoane pentru oferire de bani şi bunuri în scopul determinării alegătorului să meargă la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.</strong></span></p> <p><span style="color: #000000;"> </span></p>

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:


Dumitru Samson, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;


Tudorel Nica, Constantin Sebastian Biţu, Bogdan Cristian Măgurean, Nicuşor Ștefan Hanzi, fiecare pentru complicitate la infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;


Nicholas Vitto Niculae şi Gigi Daniel Chiraş, ambii pentru complicitate la infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, precum şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la exercitarea multiplă a votului în cadrul referendumului;


Daniel Hoca, Marius Ioan Hoca, Petre Hoca, Florin Lăcătuş, Vasile Otvos, Adrian Aşchilean, Alexandru Hoca, gabriel Muza, Aladar Otvos şi Remus Zoleszak, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare multiplă a votului în cadrul referendumului.


Potrivit Parchetului ICCJ, în contextul organizării, la data de 29 iulie 2012, a referendumului pentru demiterea preşedintelui României, inculpatul Samson Dumitru a organizat o acţiune de mobilizare a electoratului la nivelul judeţului Cluj, în vederea exercitării dreptului la vot de către alegători, în schimbul unor foloase materiale constând în bani sau produse alimentare (mâncare şi băutură).

Pentru a pune în aplicare această acţiune de mobilizare a electoratului, inculpatul Samson Dumitru a apelat la inculpaţii Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, pe care i-a adus în acest scop din Bucureşti, precum şi la inculpatul Măgurean Bogdan Cristian (cunoscut în mediul interlop local din Cluj-Napoca), cu sprijinul cărora a contactat lideri ai unor comunităţi cu locuitori majoritari cu situaţie defavorizată (acestea fiind persoane lipsite de resurse financiare), pe care să-i capaciteze în exercitarea dreptului la vot în contra unor sume de bani Astfel, în data de 29 iulie 2012, inculpatul Samson Dumitru a iniţiat şi s-a asociat cu inculpaţii Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, Măgurean Bogdan Cristian, Hanzi Nicuşor Ştefan, cărora le-a promis şi remis suma de 14.000 lei, în vederea săvârşirii infracţiunii prev. de art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000.

Totodată, în aceeaşi zi, inculpatul Samson Dumitru a oferit, prin intermediul coinculpaţilor, sume de bani (respectiv câte 50 de lei de fiecare) alegătorilor din cadrul unor comunităţi din comuna Floreşti, judeţul Cluj şi foloase materiale (mâncare şi băutură în valoare de 1.500 lei) unor comunităţi din cartierul Pata Rât în scopul de a determina alegătorii să voteze în cadrul referendumului, pe aceleaşi criterii.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Cluj-Napoca.


DNA Cluj: Atanasiu şi Samson au plătit interlopi să mobilizeze alegătorii cu nivel scăzut de educaţie să se deplaseze la vot

Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Cluj, Teodor Atanasiu, președinte al organizației PNL Alba, în înțelegere cu Dumitru Samson, a inițiat o acțiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania și Banat la referendumul din data de 29 iulie 2012 prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani și alte foloase materiale. Concret, s-a stabilit că, în cursul dimineții de 29 iulie 2012, în înțelegere cu Teodor Atanasiu, Dumitru Samson a apelat la sprijinul învinuitului Bogdan Cristian Măgurean (cunoscut interlop din Cluj Napoca, cu relații în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acționeze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educație) iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localități de pe raza județelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș grupuri de interlopi care să fie pregătiți să intervină, la nevoie, în locațiile unde se solicită sprijin.

„Bogdan Măgurean a acționat în sensul celor stabilite, în condițiile în care i s-a pus la dispoziție un spațiu din sediul organizației PNL Cluj Napoca iar Dumitru Samson l-a pus în legătură cu mai mulți lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în același scop. Bogdan Măgurean, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanții de pe raza acestor județe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de învinuitul Dumitru Samson, constând în bani și alte foloase materiale. Toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârșitul zilei de 29 iulie 2012 și în zilele următoare, banii fiind transmiși lui Bogdan Măgurean de Dumitru Samson iar, pe de altă parte, Teodor Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă Măgurean de Dumitru Samson iar, pe de altă parte, Teodor Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Gheorghe Grosu. De asemenea, s-a mai stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Dumitru Samson i-a promis învinuitului Bogdan Măgurean că va utiliza influența de care se bucură la nivelul ministerelor și îi va influența pe funcționari să acorde contracte firmei de pază și protecție reprezentate de Bogdan Măgurean" se arată în comunicatul DNA Cluj.


Marius Nicoară: Samson a fost trimis la Cluj de conducerea centrală a PNL

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, declara în vară că Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării - urmărit penal de către DNA - a fost trimis de conducerea centrală a PNL să supravegheze şi să răspundă de referendum şi a monitorizat prezenţa la vot în judeţ. "Dumitru Samson a fost trimis de la Bucureşti, de conducerea centrală a PNL, să supravegheze şi să răspundă de referendumul de la Cluj şi era firesc să îl primim în sediu şi să îi asigurăm toată logistica necesară pentru a supraveghea tot ceea ce se întâmplă pe teritoriul judeţului Cluj în ziua votului. Nu am ştiut nimic de bani, de cumpărarea de voturi, şi nu cred că s-a petrecut acest lucru. Domnul Samson a fost la Cluj, a fost în sediul PNL, şi ne-a întrebat cum se mişcă lumea, ne-a îndemnat să mergem să mobilizăm liberalii noştri să meargă la vot şi pe cunoştinţele lor. Este un lucru firesc, tot timpul a monitorizat procentele de prezenţă la vot în Cluj-Napoca şi în judeţ. Ştiu că a venit pe la amiază, în ziua referendumului, dar am vorbit foarte puţin cu dânsul pentru că am fost plecat mai mult pe teren. În sediul PNL erau mai mulţi colegi ai dânsului, dar nu i-am legitimat, pentru că nu se face aşa ceva, nu le-am cerut carnetul de partid", a declarat Marius Nicoară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter