Actualitate

De Ziua Naţională, steagul României a fost arborat pe statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii

<p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/02/steag.png" border="0" width="450" height="261" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Steagul României a fost arborat sâmbătă seara pe grupul statuar Matei Corvin din Piaţa Unirii şi a rămas acolo pe tot parcursul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României. La mijlocul anului 2010, statuia a fost supusă unui proces de restaurare finanţat cu aproape 800.000 de euro de Guvernele României şi Ungariei. </strong></span></span></p>

Primăria Cluj-Napoca a organizat, sâmbătă seară, în Piaţa Unirii, un spectacol folcloric, concerte susţinute de trupele Compact şi DJ Project şi o retragere cu torţe, iar programul s-a încheiat cu un foc de artificii cu o durată de 15 minute, în Piaţa Avram Iancu. Tricolorul a rămas arborat la piciorul lui Matei Corvin pe întreg parcursul serii.

Manifestările de 1 Decembrie au fost organizate, sâmbătă, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, de către Prefectura Cluj şi au cuprins un Te Deum, oficiat în Catedrala Mitropolitană, o ceremonie de depunere de coroane de flori la statuia lui Avram Iancu şi o paradă cu tehnică militară.

La Cluj-Napoca singura formaţiune parlamentară care nu a depus coroane de flori a fost UDMR. Astfel, la statuia lui Avram Iancu au fost depuse coroane de flori din partea instituţiilor statului, a unor asociaţii şi organizaţii, partide şi alianţe politice, singura formaţiune parlamentară care nu a depus coroane fiind UDMR.

Grupul statuar dedicat lui Matei Corvin a fost inaugurat după restaurare pe 2 aprilie 2011. La manifestare au participat, printre alţii, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, omologul său din Ungaria, Rethelyi Miklos, ministrul Resurselor Naţionale, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, subprefectul Vasile Cozma, vicepreşedintele PE Tokes Laszlo, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oskar.

În aceeaşi zi, deputatul Mircia Giurgiu a anunţat că va depune o interpelare la ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, reclamând că la ceremonia de inaugurare a statuii restaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca “nu flutura” niciun steag românesc.

Pe 3 aprilie 2011, PSD Cluj a semnalat într-un comunicat arborarea a “doar două steaguri româneşti” la ceremonia de inaugurare a statuii restaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca şi lipsa traducerii în limba română a discursurilor politice ale unor lideri maghiari.

Statuia lui Matei Corvin a fost inaugurată în anul 1902, fiind opera sculptorului Fadrusz Janos.

 

abonare newsletter