Actualitate

Paradă militară de excepţie pe străzile Clujului de Ziua Naţională a României

<p><span style="color: #000000;"><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/01/1decembriem13.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Peste 300 de militari şi tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, SRI şi Serviciului de Protecţie şi Pază au participat sâmbătă, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, care a început pe Bulervardul Eroilor, piaţa Avram Iancu şi s-a încheiat pe strada Dorobanţilor.</strong> </span></span></p>

 

Parada militară a fost comandată de către colonelul Petru Pah, locţiitorul şefului de stat major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Pah a fost primul comandant al contingentului românesc din Irak, în anul 2003, în calitate de comandant al Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din Dej.

Colonelul Pah a defilat pe un transportor amfibiu blindat, aflat în dotarea Batalionului 811 Infaterie din Dej.

Detaşamentele care au defilat:

Ministerul Apărării Naţionale: Primul detaşament constituit care a defilat a fost echipat în ţinuta mozaic de culori tip deşert şi reprezintă Batalionul 811 Infaterie din Dej, din Brigada 81 Mecanizată General „Grigore Bălan” din Bistriţa,  prima unitate din Armata României care a participat cu un efectiv de 405 militari la misiunea de stabilizare şi reconstrucţie din Irak. În luna septembrie 2005, batalionul a fost certificat să facă parte din pachetul de forţe destinat NATO.

Blocul de paradă cu tehnică militară a fost compus din:


TAB-uri, model B. 33 „Zimbru”, din dotarea Batalionului 811 Infanterie Dej. Acesta este un autovehicul de luptă, amfibiu, pe roţi. Are un echipaj de luptă format din 11 militari. Este înzestrat cu o mitralieră calibru 14,5 mm şi o mitalieră calibru 7.62 mm.  Are, de asemenea, un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din şase instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. Poosedă şi un sistem de protecţie împotriva armelor chimice, radiologice şi nucleare.
Autocamion DAC 665 T, care tractează un aruncător calibru 120 mm, tehnică aflată în dotarea Batalionului 811 Infanterie. Aruncătorul de bombe calibru 120 mm este un mijloc de lovire care execută regulat trageri prin ochire indirectă oferind un ritm de tragere mare în special prin trageri verticale.
Maşini de luptă din dotarea complexului de rachete antiaeriene. Complexul este un mijloc autonom, autopropulsat, amfibiu, destinat cercetării spaţiului aerian, descoperirii ţintelor, combaterii şi nimicirii acestora.
Aruncător de proiectile reactive, calibru 122 mm din Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive General „Vasile Danacu” din Floreşti. Este un mijloc de luptă extrem de puternic, care poate lansa rachete nedirijate prin cele 40 de guri de foc la distanţă maximă de 27 km, supranumit „pumnul de foc al comandantului diviziei”.

Blocul de defilare al Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost compus din autospeciale Dacia Logan, aflate în compunerea Poliţiei Rutiere, dotare cu aparate de măsurare a vitezei Autovision, denumite radare invizibile, VW, din dotarea serviciului criminalistic şi Mercedes, dotate cu echipamente de protecţie balistică şi echipamente de executare a misiunilor specifice.

Din cauza ploii, elicopterele de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii nu au mai survolat Piața Avram Iancu.



abonare newsletter