Actualitate

Cât de sigură este, de fapt, Autostrada Transilvania?

<p><strong><img src="documente/stories/04_aprilie/15_ziua/autostrada-transilvania.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, în acest an, au fost înregistrate şapte accidente rutiere pe Autostrada Transilvania, dintre care patru accidente soldate cu decesul a două persoane.</strong></p>

Autostrada Transilvania a devenit, în ultima perioadă, un adevărat pericol public pentru şoferi. Cauciucuri abandonate, câini, vulpi şi oi care o traversează în voie, autostopişti, toate acestea au dus la numeroase accidente de circulaţie sau au obligat şoferii să ruleze cu o viteză de drum judeţean. Ultimul incident de acest fel a avut loc în urmă cu o săptămână, când o şoferiţă care conducea un autoturism pe Autostrada Transilvania, dinspre Turda spre Gilau, a intrat în parapetul de pe marginea drumului după ce a lovit un cauciuc abandonat pe drum. Nu este singurul eveniment de acest gen. Un alt şofer a lovit un tambur de camion, de mari dimensiuni, ce se afla pe partea carosabila pe autostradă.  Șoferul a depășit un TIR, și nu a văzut la timp corpul metalic și nu l-a mai putut evita. Roata i-a fost străpunsă de o bucata de fier și a ajuns în caroserie.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, Autostrada Transilvania se află în administrarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj care sunt obligaţi să asigure întreţinerea şi curăţenia.

În acest an, au fost înregistrate şapte accidente rutiere pe Autostrada Transilvania, dintre care patru accidente grave, soldate cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor patru şi trei accidente uşoare soldate cu rănirea uşoară a patru persoane. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale  este administratorul sectorului de drum public din Autostrada Transilvania dat în exploatare în judeţul Cluj”, a precizat Anca-Sidonia Bolba, purtător de cuvânt la IPJ Cluj.

DRDP Cluj dă vina pe şoferii vitezomani şi băuţi

Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj au declarat, la rândul lor, că accidentele de circulaţie de pe Autostrada Transilvania au avut drept cauză viteza excesivă şi alcoolul la volan şi nicidecum „obiecte” uitate de alţi şoferi.

„Avem personal care patrulează pe Autostradă şi maşini de curăţenie care colectează resturile găsite, zilnic se fac verificări. Acuma pe perioada iernii, din trei în trei ore se patrulează. Eu nu am prins perioada în care pe Autostrada Transilvania au avut loc accidente de circulaţie din cauza cauciucurilor sau a animalelor. Accidentele de circulaţie de pe autostradă au avut ca şi cauză viteza excesivă şi şoferii băuţi şi nu au avut loc din cauza cauciucurilor aruncate sau a altor obiecte pe calea de rulare”, a declarat Eugen Cecan, director regional DRDP Cluj.

Şoferii nu se simt în siguranţă la volan

Mă simt în nesiguranţă pe drumurile din România, cel puţin pe distanţe lungi. Lipsa marcajelor şi semnalizarea foarte proastă sau chiar inexistentă a drumurilor poate să ducă la evenimente neplăcute. O soluţie ar fi un control mult mai riguros al instituţiilor abilitate, un marcaj, un semn uneori, poate să facă diferenţa”, ne-a declarat Doru. Un alt şofer, o altă nemulţumire. „Am două motive de îngrijorare faţă de siguranţa mea la volan. În primul rând, avem de-a face cu persoane din mediul rural care nu respectă interdicţia circulării vehiculelor cu tracţiune animală pe drumurile europene, cu atât mai rău când circulă noaptea nesemnalizate şi în al doilea rand, am de-a face cu persoanele frustrate de o infrastructură ce nu permite circularea la o viteză adaptată secolului 21”, a precizat şi Cosmin.  

După 7 ani, doar 52 de kilometri

Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro, încheiat cu compania americană Becthel pentru construcţia unui traseu de 415 kilometri. După şapte ani de la lansarea proiectului, au fost finalizaţi doar 52 de kilometri. Contractul cu Bechtel a fost renegociat în 2011, compania americană urmând să finalizeze doar două tronsoane din cele opt ale autostrăzii. Guvernul a avizat noul contract, care prevede reducerea costului aferent lucrării cu 50%, la 6,9 milioane euro/km, şi permite scoaterea la licitaţie a tronsoanelor încă neîncepute. Bechtel va continua lucrările la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău şi Suplacu de Barcău-Borş, reprezentând 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrăzii. Traseul autostrăzii mai cuprinde şase secţiuni însumând 297 km, respectiv Braşov-Făgăraş (53 km), Făgăraş-Sighişoara (52 km), Sighişoara-Ogra (56 km), Ogra-Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihăileşti (24 km) şi Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km).

Ultimele Stiri
abonare newsletter