Actualitate

Raed Arafat: nu se poate rezolva problema vaccinului BCG repornind Institutul Cantacuzino

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/26/04 vaccin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat, astăzi, că în momentul de faţă nu se vor aloca 2 milioane lei pentru repornirea Institutului Cantacuzino astfel încât acesta să producă vaccin antiTBC pentru bebeluşi, imunizarea copiilor fiind oprită de câteva zile după ce mai mulţi copii au prezentat reacţii adverse.</strong>

Raed Arafat a explicat că este prioritară rezolvarea situaţiei actuale în ceea ce priveşte criza vaccinului BCG apărută recent şi nu redeschiderea Institutului Cantacuzino. „Rezolvăm situaţia pe care o avem acum, că e de urgenţă. Nu vreau să o folosesc pentru alte aspecte. (...) Cantacuzinoul trebuie să fie rezolvat, dar nu pot rezolva problema cu vaccinul dând două milioane la Canatacuzino. El este în vizorul nostru şi trebuie să se reia activitatea lui”, a afirmat ministrul Sănătăţii la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Întrebat dacă există alternativă pentru cazul în care se va stabili că vaccinul BCG folosit nu este bun, ministrul a spus că nu vrea să facă speculaţii. „O să vedem după ce avem raportul. Acţionăm pe baza situaţiei”, a precizat Raed Arafat.


Ministrul Sănătăţii a mai spus că aşteaptă de la echipa de experţi de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care urmează să ajungă în România să explice dacă a fost o problemă la lotul de vaccin BCG din Danemarca sau dacă este vorba de modul de administrare.

Ministrul Sănătăţii a precizat ECDC şi OMS, care cel mai probabil vor veni în România în această săptămână, nu vor face nicio declaraţie până nu va fi încheiată analiza.


Raed Arafat a precizat şi că a auzit că sunt părinţi care intenţionează să dea în judecată Ministerul Sănătăţii din cauza vaccinului BCG, dar că nu ştie să fi fost primite până acum citaţii.

 


Citeşte şi… http://www.monitorulcj.ro/actualitate/16335-bebelusi-ajunsi-in-spital-dupa-ce-au-fost-imunizati-cu-un-vaccin-din-danemarca

 

abonare newsletter