Actualitate

Muzeul de Istorie mai stă închis cel puţin încă doi ani

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/26/salimuzeuldeistorierp14.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, închis de trei ani va fi redeschis, în cel mai bun caz, abia la începutul anului 2015. Exponatele, multe dintre ele unicate, zac în saci la subsolul clădirii.</strong>

În prezent se lucrează doar la consolidarea planşeului dintre parter şi etajul 1.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, deschis prima dată pentru public în 1937, are o colecţie de peste 400.000 de obiecte, multe dintre ele unicate, piese rare sau de valoare excepţională. Muzeul a pierdut un număr mare de vizitatori după ce a fost închis începând cu anul 2009 când au început lucrările de reabilitare a expoziţiei permanente. Procesul de modernizare nu a durat însă mult. Şantierul a fost oprit un an mai târziu din cauză că directorul de atunci, Ioan Piso a contestat contractul încheiat cu o firmă din Bucureşti pe motiv că suma de 13 milioane de euro este prea mare pentru lucrările respective. „Cu banii ăştia pot dărâma de trei ori o clădire ca a muzeului şi tot de trei ori să fie refăcută”, declara Ioan Piso, anul trecut, în timpul unei vizite organizată pentru presă în interiorul muzeului.


Exponatele zac în saci, în subsol

De când a fost închis muzeul, piesele din expoziţia permanentă zac în subsolul clădirii, în saci. Nici clădirea nu se află într-o stare foarte bună, aspect confirmat şi de fostul director al muzeului, Ioan Piso care subliniază că elementele de structură sunt compromise din cauza unor lucrări făcute la acoperiş fără realizarea unei expertize. Fostul director adaugă că încăperile în care sunt depozitate piesele din expoziţia permanentă sunt pline de igrasie şi umiditate după ce, în timpul cât el a fost demis din funcţie, s-a făcut greşit un proiect de asanare a depozitului.

Anul viitor încep lucrările de reabilitare

Carmen Ciongradi, directorul actual al muzeului afirmă că acum nu lucrează deloc la reabilitarea clădirii. Singurele lucrări care se fac în prezent sunt la consolidarea planşeului dintre parter şi etajul 1. Lucrările propriu-zise de modernizare ar putea fi demarate la începutul anului viitor când Ministerul Culturii va aloca fondurile necesare. „Sperăm ca din momentul în care încep, lucrările să fie terminate în doi ani, deci cel mai devreme la sfârşitul anului 2014”, menţionează Carmen Ciongradi. Aceasta înseamnă că, muzeul ar putea fi redat publicului la începutul anului 2015. Ioan Piso, fostul director nu este însă la fel de optimist ca şi actuala conducere şi este de părere că vor mai trece 10 ani până când muzeul va fi redeschis.

abonare newsletter