Actualitate

Prima şcoală verde din România s-a deschis la Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/22/scoala-internationala-3-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Rezultatele la învăţătură cresc cu 30% în cazul elevilor care învaţă în clădiri verzi, iar absenţele pe motive medicale sunt reduse cu peste 25%.</strong>

Prima şcoală verde din ţara noastră este un proiect al Transylvania College Cluj-Napoca şi a costat aproximativ 4 milioane de euro.

Primarul Emil Boc, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris şi politicieni clujeni au participat astăzi la inaugurarea primei şcoli verzi din România.


Transylvania College, noul nume sub care funcţionează Şcoala Internaţională Cluj a construit o clădire pe principii de sustenabilitate şi eficienţă energetică. Imobilul inaugurat joi are o suprafaţă de 1.800 metri pătraţi, este împărţit pe patru nivele şi dispune de nouă săli de grupă pentru creşă şi grădiniţă, sală de business, sală de ştiinţe, artă, muzică, bibliotecă, sport şi piscină pentru copii între patru luni şi 10 ani. Proiectul a costat aproximativ 4 milioane de euro.

Materialele folosite sunt naturale


Anca Rusu, directorul de comunicare al Transylvania College a afirmat că este un proiect gândit pe principii de sustenabilitate şi eficienţă energetică. „Materialele folosite în construcţie sunt naturale: podea naturală, pardoseli din răşini naturale, vopseaua este naturală, nontoxică, izolaţia este din vată minerală, feresterele sunt cu straturi triple cu umbrire interioară astfel încât să asigure răcirea şi încălzirea eficientă a spaţiului, iluminatul natural este foarte mult folosit. Se folosesc pompe de căldură, avem panouri fotovoltaice care asigură înclăzirea piscinei”, a explicat Anca Rusu.

Studiile arată că rezultatele la învăţătură cresc cu 30% în cazul elevilor care învaţă în clădiri verzi, iar absenţele pe motive medicale sunt reduse cu peste 25% datorită iluminatului natural, a materialelor nontoxice folosite şi a faptului că se ţine cont de eficientizarea modului de încălzire şi răcire a spaţiilor.


Ambasadorul Marii Britanii, încântat de proiect

Prezent la inaugurarea şcolii verzi, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris a declarat că este mândru de faptul că există o şcoală internaţională de top care foloseşte limba engleză şi curricula folosită în Marea Britanie şi, în plus, se pune accentul pe şcoala verde. „Este o tehnologie foarte bună şi o lecţie pentru copii că natura este importantă şi să păstrăm natura”, a menţionat Martin Harris.


Şcolile publice ar putea urma exemplul şcolii private

Primarul Emil Boc a afirmat că şi şcolile publice ar putea urma modelul Transylvania College, subliniind că se fac paşi importanţi în această direcţie. În plus, Boc a precizat că unele companii multinaţionale au ţinut cont de stabilirea investiţiei în Cluj şi prin faptul că au o şcoală internaţională unde pot învăţa copiii „Educaţia de calitate este un brand al Clujului indiferent că este publică sau privată. De la grădiniţă până la universitate acest oraş poate oferi şi oferă educaţie de calitate, fapt ce ne dă posibilitatea sa avem investiţii şi locuri de muncă mai multe în acest oraş. Şcoala Internaţională este un bun câştigat al oraşului, prin care atragem investiţii”, a conchis primarul.


La Transylvania College învaţă aproape 500 de elevi din toată ţara şi din alte 24 de ţări, de pe şase continente.

abonare newsletter