Actualitate

Cluj, Capitală Europeană a Tineretului, proiectul de 5 mil. euro care va promova România peste hotare

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/21/primarie3-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sâmbătă noaptea, la Maribor, Slovenia se desemnează câştigătorul titlului de Capitală Europeană a Tineretului 2015. În finală se află Cluj-Napoca, Varna, Vilnius şi Ivanovo.</strong>

Cu un buget de 5 milioane de euro, proiectul Cluj, Capitală Europeană a Tineretului 2015 va promova în Europa nu doar Cluj-Napoca, ci întreaga ţară.

 


Cluj-Napoca este primul oraş din România care a ajuns în finala pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2015. Sâmbătă noaptea, în oraşul Maribor, Slovenia se va lua decizia care dintre cele patru oraşe ajunse în finală – Cluj-Napoca, Varna din Bulgaria, Vilnius din Lituania şi Ivanovo din Rusia -  va deveni Capitală Europeană a Tineretului în anul 2015.

Proiectul Cluj, Capitală Europeană a Tineretului 2015 a fost realizat de Primăria Cluj-Napoca şi Grupul PONT care au prezentat, la începutul lunii mai, conducerii European Youth Forum conceptul de share al candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru acest titlu. Capitala Europeană a Tineretului este un titlu acordat anual de către European Youth Forum cu sprijinul Consiliului Europei pentru o localitate din ţările care fac parte din această structură. Pentru a deveni o astfel de capitală, localitatea trebuie să demonstreze capacitatea de management, de creativitate, de promovare şi să propună un program anual, care să conţină proiecte de tineret sustenabile. Nu în ultimul rând programul anual trebuie să contribuie la dezvoltarea economică şi socială a localităţii şi a regiunii înconjurătoare.


Autorităţile locale consideră că sunt şanse la obţinerea titlului

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, că proiectul a fost bine pregătit, iar câştigarea titlului ar însemna o recunoaştere a Clujului din perspectiva valorilor europene pe care le promovează, dar şi crearea unei imagini pozitive a României peste hotare. „Sperăm să obţinem paşaportul spre statutul de Capitală Culturală Europeană 2020 pentru că obţinerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului în 2015 ar reprezenta într-adevăr o recunoaştere a Clujului din perspectiva valorilor europene pe care le promovează şi a capacităţii de a duce în Europa lucruri de la noi de acasă. Sunt convins că avem această forţă, a fost bine pregătit proiectul, avem suportul tuturor autorităţilor locale, politice, administrative, dar şi al ONG-urilor şi organizaţiilor de profil”, a afirmat Boc. Primarul a completat că în fiecare an, există manifestări culturale care să întărească acest statut, iar Cluj-Napoca este un oraş european prin vocaţie, multicultural în esenţă. „Avem ce oferi europenilor pentru că suntem o mică Europă aici la noi acasă şi putem arăta Europei că putem avea acest potenţial”, a spus Emil Boc.

Dacă nu se câştigă titlul se vor susţine unele proiecte

Andras Farkas, reprezentantul Grupului PONT a afirmat că se pot susţine financiar unele proiecte incluse în demersul Cluj, Capitală Europeană a Tineretului, chiar dacă nu este câştigat titlul. Bugetul proiectului este de 5 milioane euro, iar primarul a precizat că Primăria va susţine financiar acele acţiuni care nu pot fi suportate din alte surse. Pe lângă fondurile de la Primărie, acţiunile derulate în cadrul proiectului Capitală Europeană a Tineretului vor putea fi susţinute şi din surse suplimentare cum ar fi sponsorizări sau fonduri de la structurile europene şi naţionale. „Odată dobândit titlul, vor veni şi surse externe de finanţare”, a spus Andras Farkas.


Braga este capitala de anul acesta

Proiectul Capitală Europeană a Tineretului a ajuns la ediţia a şaptea, iar oraşul care deţine anul acesta titlul este Braga din Portugalia. Anul trecut titlul a fost deţinut de Antwerp din Belgia, în 2010 a fost Torino din Italia, iar în 2009, Rotterdam din Olanda. Anul viitor, Maribor din Slovenia va fi Capitală Europeană a Tineretului, iar în 2014, Salonic din Grecia.

 


Citeşte şi: Clujul află sâmbătă dacă va fi Capitala Culturală a Tineretului 2015

abonare newsletter