Actualitate

Liste de aşteptare şi medici insuficienţi, „tratamentul” pentru afecţiuni reumatismale

<p><strong><img src="documente/stories/reuma-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un grup de medici şi pacienţi au întocmit o cartă a poliartritei reumatoide în care sunt propuse soluţii pentru îmbunătăţirea vieţii celor care au această afecţiune.</strong>

Bolnavii cu afecţiuni reumatismale sunt puşi pe liste de aşteptare din cauza numărului mic de medici. 200 de medici trebuie să trateze 200.000 de pacienţi.

Poliartrita reumatoidă, o boală cronică, inflamatorie care se manifestă prin inflamaţii ale articulaţiilor, dureri zilnice şi, în cazuri extreme, invaliditate, de multe ori nu este descoperită la timp, pacienţii sunt puşi pe liste de aşteptare, iar comunicarea cu medicul nu este foarte bună întotdeauna din cauza numărului mic de medici. Pentru a rezolva aceste probleme cu care se confruntă bolnavii cu poliartrită reumatoidă, un grup de pacienţi şi medici din Cluj şi Bucureşti au realizat o cartă a acestei boli care se doreşte a fi un ghid care trebuie urmat pentru a îmbunătăţi viaţa bolnavilor.


Bolnavul nici măcar nu se poate îmbrăca singur

Cristina Puşcaş este unul din cei 200.000 de români afectaţi de poliartrită reumatoidă. A


fost diagnosticată în 2007, după ce s-a întors din concediu. „Mă bucuram de un mic concediu cu copilul şi exact la întoarcere am început să mă simt dintr-o dată foarte rău. Am avut o fază galopantă a bolii şi pur şi simplu am intrat într-o nefuncţionare totală, nu mă puteam mişca, nu mă puteam da jos din pat, nu puteam să mă îmbrac, să mă piaptăn”, povesteşte Cristina Puşcaş.

Femeia spune că primele tratamente nu au dat rezultate şi era îngrozită de ideea că poate să ajungă un invalid. Însă după mai multe încercări a găsit tratamentul potrivit, iar acum, cu ajutorul medicamentelor se simte ca un om normal.


Prof.dr. Simona Rednic, şeful Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj subliniază că boala nu este vindecabilă, dar poate fi ţinută sub control cu un tratament corect.

Tratamentul este foarte scump


Atât pacienţii cât şi medicii afirmă că tratamentul pentru poliartrită reumatoidă este costisitor. „Prima dată când mi-am făcut perfuziile şi mi-am ridicat reţeta de la farmacie am fost şocată de costul celor două fiole pe care trebuia să le fac. Medicamentele sunt însă compensate şi tot la şase luni mergi la evaluare”, declară Cristina Puşcaş.

Tratamentele foarte scumpe ajung şi la 20.000 euro pe an, dar nu toţi pacienţii ajung să aibă nevoie de acest tratament scump.


Medici puţini şi inegal distribuiţi

Specialiştii clujeni subliniază că de multe ori boala nu este descoperită la timp din cauza numărului mic de medici, dar şi din cauză că medicii de familie nu reuşesc să identifice pacienţii. „Cei 200 de reumatologi care sunt în România nu sunt egal distribuiţi. Există un număr mare în Bucureşti, în marile centre universitare, sunt vreo 20 la Cluj, dar sunt foarte multe judeţe în care este un reumatolog sau nu este nici unul, ceea ce întârzie foarte mult diagnosticul şi tratamentul. Avem liste lungi de aşteptare, suntem foarte aglomeraţi, medicii nu reuşesc să identifice pacienţii care au nevoie să ajungă urgent la noi şi asta complică foarte mult lucrurile”, explică Simona Rednic.

Carta în care sunt propuse soluţii salvatoare

În urma unui workshop, mai mulţi pacienţi şi medici au întocmit o cartă a poliartritei reumatoide care conţine zece principii pentru îmbunătăţirea vieţii pacienţilor cu această afecţiune. Printre altele, se solicită un număr suficient de medici, tratament potrivit pentru a stopa evoluţia bolii, informarea pacienţilor pentru a afla din timp că suferă de această boală.

Andrei Huţanu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Reumatismale din Transilvania menţionează că această cartă cuprinde nevoile, ideile pacienţilor şi medicilor cu privire la această boală şi ceea ce trebuie făcut în viitor şi este un document care ar trebui să aibă valoarea unui instrument în elaborarea politicilor de sănătate.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter