Actualitate

Dan Diaconescu, audiat la DNA în dosarul privind licitaţia pentru privatizarea Oltchim

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/19/ppdddandiaconescu.png" border="0" width="451" height="259" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Dan Diaconescu a dat, luni, o declaraţie la DNA despre participarea sa la licitaţia pentru privatizarea Oltchim, în dosarul deschis în urma sesizării Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, care îl acuză pe patronul OTV de înşelăciune, arată Mediafax. </strong></p>

 


Avocatul Daniel Fenechiu a declarat că Dan Diaconescu a dat o declaraţie "amplă" în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care a prezentat detaliile din procedura de privatizare a combinatului Oltchim.

Dan Diaconescu s-a referit tot ce s-a întâmplat la licitaţie, arătând în detaliu momentele care au dus la nefinalizarea procedurii de privatizare a Oltchim, a mai spus avocatul. Fenechiu a precizat că Dan Diaconescu le-a spus procurorilor care este punctul său de vedere faţă de acuzaţiile formulate de OPSPI la adresa lui, respectiv că ar fi înşelat autorităţile statului şi că ar fi modificat unele documente, povestind totodată cum a ajuns la decizia de se participa la procedura de privatizare a combinatului Oltchim.


Avocatul a mai arătat că, odată dată declaraţia de către clientul său, rămâne la latitudinea procurorului de caz să decidă ce face în continuare cu acest dosar. Potrivit lui Fenechiu, anchetatorii pot solicita documentaţie suplimentară, iar la final, după studierea întregului probatoriu, trebuie să dispună o soluţie în acest dosar deschis la sesizarea OPSPI.

Dan Diaconescu a fost şi în 5 noiembrie la DNA, pentru a da explicaţii cu privire la licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat, deşi nu a dovedit că deţine această sumă.


Diaconescu declara atunci că a aflat conţinut plângerii formulate împotriva sa legate de licitarea acţiunilor Oltchim şi că va reveni în faţa procurorilor după ce reclamaţia sa de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se va conexa cu cea a lui Remus Vulpescu de la DNA.

Întrebat care este paguba produsă prin neprivatizarea Oltchim şi în ce constă ea, Vulpescu susţinea că aceasta se ridică la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de acţiuni.


În legătură cu natura pagubei, Vulpescu arăta că, în acest caz, nu este vorba despre o pagubă neapărat materială, ci de un grav dezechilibru adus instituţiilor statului.

Vulpescu mai spunea că în cazul în care nu exista o ofertă de privatizare, combinatul Oltchim ar fi fost repornit mult mai repede.


În 3 octombrie, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a sesizat Parchetul în privinţa săvârşirii de către Dan Diaconescu, patronul OTV, a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare şi pentru dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al Oltchim.

Potrivit sesizării, Dan Diaconescu a indus în eroare statul român şi opinia publică atunci când a spus că deţine suma de aproximativ 200 de milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de Ministerul Economiei - OPSPI.

Ministerul Economiei a precizat că procedura de licitaţie privind vânzarea acţiunilor statului la Oltchim a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziţii legale şi a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, împreună cu Guvernul, să asigure redresarea combinatului chimic şi soluţionarea urgentă a problemelor sociale generate de "ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasă din ultimii ani".

Întrebat care sunt acuzaţiile pe care le aduce premierului Victor Ponta, Diaconescu spunea că, în primul rând, "este vorba de şantaj şi ameninţare".

Totodată, în 10 noiembrie, Dan Diaconescu a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de chemare în judecată a Ministerului Economiei şi OPSPI, prin care solicită anularea deciziei de excludere din calitatea de adjudecatar al pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la Oltchim. Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie în 8 ianuarie 2013 cererea lui Dan Diaconescu.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Foto: facebook.com

abonare newsletter