Actualitate

Clujul va avea un program pentru copiii cu ADHD, unic în ţară

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/18/adhd.jpg" border="0" width="451" height="257" style="float: right; margin: 2px 5px;" />30 de copii din Cluj care suferă de ADHD vor fi pregătiţi să facă faţă sistemului de învăţământ. Cadrele didactice nu ştiu cum să gestioneze cazurile de copii cu ADHD.

Proiectul derulat de Asociaţia Paşi Înainte este o premieră pentru ţara noastră.


Peste 22.000 de preşcolari din ţara noastră suferă de Deficitul de Atenţie şi Tulburare Hiperkinetică sau ADHD, afecţiune care se manifestă prin probleme serioase de concentrare a atenţiei, impulsivitate şi hiperactivitate. Părinţii clujeni care au copii cu ADHD spun că această afecţiune este una din dizabilităţile psihice cu largă răspândire în rândul copiilor şi adolescenţilor din ţara noastră care este în acelaşi timp printre cele mai puţin înţelese la nivelul publicului larg, dar şi a autorităţilor. Din acest motiv, copiii ajung să se mute de la o şcoală la alta până îşi găsesc locul. Părinţii afirmă că învăţătorii şi profesorii nu ştiu cum să lucreze cu elevii care au ADHD, astfel că elevii nu se pot integra în sistemul educaţional.

30 psihologi pregătiţi după model american


În aceste condiţii, Asociaţia Paşi Înainte a lansat un nou proiect adresat copiilor cu ADHD din Cluj-Napoca, proiectul fiind o premieră pentru ţara noastră. Andreea Pop, preşedintele Asociaţiei Paşi Înainte a explicat că specialiştii asociaţiei vor pregăti 30 de psihologi şcolari pentru intervenţie complexă în cazurile copiilor sau adolescenţilor cu ADHD, utilizând modelul american, adică prin lucrul în echipă multidisciplinară cu psihologul şcolar ca manager de caz şi instruirea invăţatorilor şi profesorilor pentru acomodarea la clasă.

Proiectul va urmări cazurile a 30 de copii cu ADHD care vor fi incluşi în programul de intervenţie complexă şi vor fi monitorizaţi de specialiştii Asociaţiei Paşi Înainte pe o perioadă de şase luni, după intervenţia psihologului şcolar.


Andreea Pop a mai afirmat că în cadrul proiectului vor fi pregătiţi adolescenţii cu ADHD să înveţe să îşi pledeze cauza şi să îşi facă cunoscută condiţia în faţa cadrelor didactice, lucru valabil şi pentru părinţii acestora.

Pregătirea şi tratarea copiilor, pusă în cârca părinţilor


Potrivit conducerii Asociaţiei Paşi Înainte, Ministerul Sănătăţii nu are programe publice de depistare a ADHD-ului. Clujul se numără printre puţinele cazuri din ţară unde autorităţile locale au finanţat o astfel de analiză la nivelul copiilor din grădiniţele publice ale oraşului. În lipsa fondurilor pentru asigurarea de către sistemul public de învăţământ a tutorilor la clasă pentru aceşti copii, povara pregătirii şi tratării acestor copii le revine în întregime părinţilor şi cadrelor didactice. Practica a dovedit că mare parte dintre aceştia recunosc şi acceptă cu dificultate existenţa acestei dizabilităţi. De aici problemele de adaptare a copiilor şi adolescenţilor cu ADHD în mediul şcolar, creşterea gradului de expunere la activităţi infracţionale şi droguri.

 

abonare newsletter