Actualitate

Cum vrea MS să rezolve fenomenul lipsei medicamentelor din spitale

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/18/medicamente.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: right; margin: 2px 5px;" />100 de medicamente lipsesc din spitale în momentul de faţă, după ce în primăvară au fost identificate doar 27.

Lista medicamentelor lipsă va fi actualizată semestrial, iar furnizorii care nu respectă acordul încheiat cu spitalele pentru aprovizionarea cu medicamente vor fi sancţionaţi.


Conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) a început să ia câteva măsuri concrete pentru a opri un fenomen care persistă în spitalele din România de câţiva ani: lipsa unor medicamente pentru cancer, citostatice şi calmante. Nici spitalele din Cluj nu au fost ocolite de criza medicamentelor care lipsesc. În ciuda acestui fapt, bolnavii, medicii şi ONG-urile găsesc aproape de fiecare dată o soluţie de moment, salvatoare. Doctorul Ştefania Neamţu de la secţia de Oncopediatrie din cadrul Institutului Oncologic Cluj-Napoca a declarat recent pentru monitorulcj.ro că atunci când copiii pe care îi tratează în secţie au nevoie de medicamente care lipsesc, părinţii merg în ţările vecine şi le cumpără de acolo sau există ONG-uri care fac acest lucru pentru pacienţii cu o situaţie financiară precară.

În general, potrivit oficialilor din MS, nu se mai găsesc anumite medicamente pentru că nu se mai produc. Iar motivul pentru care s-a oprit fabricarea lor este lipsa profitabilităţii. Acum câteva zile, conducerea MS a anunţat că, din spitale, lipsesc 100 de medicamente, după ce în primăvară fuseseră identificate doar 27.


Lista cu medicamente lipsă, actualizată semestrial

După ce au fost identificate medicamentele care lipsesc, a fost întocmit un proiect de ordin, aflat în dezbatere publică, în care sunt stabilite câteva măsuri urgente pentru remedierea situaţiei. Astfel, prima măsură face referire la actualizarea semestrială sau ori de câte ori este nevoie a listei cu medicamentele lipsă.


O a doua măsură vizează spitalele care sunt obligate să organizeze licitaţii publice pentru acele medicamente „pe care le consideră necesare pentru desfăşurarea propriei activităţi medicale, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare privind achiziţiile publice, în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentului ordin”. Pentru medicamentele care lipsesc, cumpărate în urma unei licitaţii, spitalele vor încheia acorduri – cadru pe o perioadă de maxim trei ani şi respectiv contracte subsecvente, potrivit legii.

Sancţiuni pentru furnizori


Potrivit proiectului de ordin, spitalele au obligaţia să încheie acordurile-cadru, respectiv contractele subsecvente, incluzând şi clauze referitoare la  sancţiuni pentru nerespectarea dispoziţiilor de către furnizori. Aceştia din urmă vor fi obligaţi să livreze medicamentele către spitale în maxim trei zile lucrătoare de la lansarea comenzii sau în 24 de ore pentru situaţii urgente, justificate medical. „Decontarea contravalorii medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pentru consumul în spitale se va efectua de către unităţile sanitare publice cu paturi către furnizori în termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data validării facturilor depuse în vederea decontării la casa de asigurări de sănătate”, se mai arată în proiectul de ordin.

 

abonare newsletter