monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Berlinul, pregătit să timită rachete NATO de tip Patriot la frontiera siriană

Germania este pregătită să trimită rachete de tip Patriot în Turcia, în cadrul unui ajutor NATO destinat frontierei turco-siriene, însă doar după ce Ankara va formula o solicitare oficială în acest sens, scrie cotidianul Süddeutsche Zeitung în ediţia de sâmbătă, scrie Mediafax.

Armata germană, Bundeswehr, prevede să mobilizeze până la 170 de militari şi una-două baterii de rachete de tip Patriot în cadrul acestei misiuni NATO, precizează cotidianul .

Ministerul german al Apărării a anunţat sâmbătă că mai întâi este necesar un mandat NATO pentru ca Berlinul să examineze un asemenea angajament. Până în prezent, nu există o solicitare oficială din partea Turciei, a subliniat un purtător de cuvânt al ministerului, la Berlin.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, Ankara ar urma să adreseze o solicitare oficială în acest sens luni.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a anunţat luni că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să furnizeze asistenţă Turciei, o ţară membră a organizaţiei, în cazul în care conflictul din Siria se apropie de teritoriul său.

Turcia a anunţat săptămâna trecută că poartă negocieri cu NATO cu privire la rachete de tip Patriot, dar fără să prezinte o cerere oficială.

Forţe siriene şi rebeli au fost implicaţi în lupte dure şi sângeroase, în apropierea unui oraş de la frontiera turco-siriană. Mii de sirieni s-au refugiat în Turcia, care a consolidat apărarea de-a lungul acestei frontiere instabile.