Actualitate

Homosexualii clujeni s-au plimbat cu umbrele multicolore pentru a le fi respectate drepturile

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/12/12 gay homosexuali m 7.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Potrivit unui studiu al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, unul din doi români nu şi-ar dori să stea la masă cu un homosexual.</strong>

Aproximativ 50 de homosexuali s-au plimbat, luni, pentru câteva minute, prin Piaţa Unirii având asupra lor umbrele multicolore şi au cerut să le fie respectate drepturile.

Aceştia au încercat să demonstreze că nu sunt cu nimic mai diferiţi decât restul oamenilor. Flash mob-ul organizat ieri a anunţat şi începerea festivalului „Serile Filmului Gay”.


„Am vrut să marcăm diversitatea. Cum această umbrelă rainbow este compusă din mai multe culori aşa şi noi ca oameni suntem diverşi. Şi noi ca şi oameni avem înclinaţii diferite, talente diferite, ochi diferiţi, unii sunt cu păr în cap, alţii nu. Trebuie să înţelegem că suntem diferiţi şi ar trebui să ne respectăm unul pe celălalt. Acesta este mesajul acestor umbrele”, a declarat Lucian Dunăreanu, unul dintre organizatorii flash mob-ului.

Tinerii au declarat că este foarte greu să fi gay şi zilnic se lovesc de reproşuri de la oameni cu mentalităţi învechite.


„Este greu să fi gay în măsura în care nu ştii să-şi impui idealurile şi valorile pe care le ai. Oamenii trebuie să înţeleagă şi toţi partenerii de discuţie că nu eşti cu nimic mai diferit sau mai prejos decât ceilalţi. Ţine şi de o autoacceptare, până la urmă. Este greu să schimbi mentalităţi, dar sperăm ca în timp acestea să se schimbe. Indiferent de aspectele religioase, noi avem aceleaşi datorii faţă de stat, plătim impozite cu toţii şi trebuie cu toţii să avem aceleaşi drepturi”, a mai precizat Dunăreanu.

„Serile Filmului Gay”


Ajuns la cea de-a noua ediţie, „Serile Filmului Gay” aduc 70 de filme, majoritatea în premieră naţională, provenind din 18 ţări din Europa, America, Asia şi Africa. România este prezentă şi ea în secţiunea filmelor de scurt metraj cu trei pelicule, care le spun spectatorilor că există frumuseţe în micile gesturi de zi cu zi. Festivalul, care se va desfăşura timp de o săptămână până pe 18 noiembrie, aduce la Cluj-Napoca regizori şi producători din străinătate, dar şi un juriu internaţional care va desemna cel mai bun film de scurt metraj, cel mai bun documentar şi cel mai bun film de lung metraj.

„Serile Filmului Gay nu este un festival exclusivist, făcut la o şuetă pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali sau persoane transgender. Este un festival deschis absolut tuturor şi care primeşte cu braţele deschise pe toţi care vor să cunoască îndeaproape lumea gay şi să se convingă că nu suntem bolnavi, nu avem trei picioare sau că nu toţi homosexualii se machiază strident şi se cred femei”, a declarat Miruna Mitu, selecţioner filme în cadrul competiţiei.


Locaţiile alese pentru vizionarea filmelor sunt Casa TIFF, British Council, Insomnia Cafe şi clubul Delirio.

Ultimele Stiri
abonare newsletter