Actualitate

Teren de sport distrus pentru un sediu de trei etaje, construit între case

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/12/sediu%20birouri%201.jpg" border="0" style="border: 0pt none; float: left; margin: 2px 5px;" /></strong></p> <p /><strong />Casa Corpului Didactic distruge un teren de sport pe care îl folosea o grădiniţă ca să îşi ridice sediul nou de trei etaje, amplasat într-o zonă cu case din cartierul Gheorgheni. Conducerea instituţiei spune însă că terenul era mai mult nefolosit.

Casa Corpului Didactic (CCD) îşi ridică un sediu de trei etaje pe terenul de sport al Şcolii Generale nr. 22 din cartierul Gheorgheni care deservea şi grădiniţa Lumea Copiiilor. Mai precis, potrivit documentelor emise de Primărie, CCD îşi extinde sediul de pe strada Septimiu Albini, numărul 91 -93. Lucrările au început de câteva zile, iar terenul de sport destinat elevilor a fost deja distrus. Clujenii care locuiesc în vecinătatea amplasamentului viitorului sediu sunt nemulţumiţi de faptul că terenul de sport a dispărut, dar şi că într-o zonă unde sunt doar case, acum se ridică un imobil cu trei etaje.


Situaţia a fost semnalată de clujeanul Bonis Endre care locuieşte în vecinătatea şantierului. „Casa Corpului Didactic îşi ridică un giga sediu de birouri pe un teren de sport. Terenul a aparţinut Şcolii nr. 22 si a fost atribuit prin HCL, în 06.10.2009, pentru Casa Corpului Didactic. Acest teren de sport deservea şi grădiniţa Lumea Copiilor, grădiniţa pe care o frecventează şi fetiţa mea”, afirmă Bonis Endre. Clujeanul se întreabă cum este posibil ca în anul 2012 să se renunţe la un teren de sport pentru o clădire de birouri? „Ce exemplu şi model dă Primăria la constructorii particulari? Cum să construiască blocuri între case?”, mai spune Bonis Endre.

Clujeanul este nemulţumit de faptul că într-o zonă unde sunt doar case va răsări un bloc cu D+P+2E+etaj retras, cu înălţime de 14 metri, la numai la şase metri de limita proprietăţilor caselor de pe strada Heltai Gaspar numerele 4, 6, 8, 10 si strada Arieşului numerele 86 şi 88.

Totul a fost aprobat în 2009 - 2010


În anul 2009, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre prin care terenul pe care se construieşte acum imobilul a fost trecut din administrarea Şcolii Generale Constantin Brâncuşi în administrarea Casei Corpului Didactic. Era vorba de un teren de 1.162 mp care a fost comasat cu un alt teren de 4.665 mp. Potrivit certificatului de urbanism, emis în acelaşi an, suprafaţa totală pentru construirea noului sediu este de 6.133 mp. „Primăria, prin HCL, a atribuit 1.162mp pentru construcţie, dar POT-ul (31,71%) şi CUT-ul (0.97%) sunt calculate conform certificatului de urbanism la 6133,15 mp, cât are toată instituţia.

Construcţia este de fapt o extindere a Casei Corpului Didactic. Este legată cu un coridor de patru metri laţime şi circa 10 metri lungime, în regim P+1 de grădiniţă. Acest lucru este total inutil şi pare prostesc. Ei au făcut această manevră pentru că legea este mai permisivă cu extinderile decât cu construcţia clădirilor izolate”, explică Bonis Endre.


Planul urbanistic de detaliu pentru acest imobil a fost aprobat în anul 2010.

Casa Corpului Didactic se apără şi spune că a făcut totul legal


Conducerea Casei Corpului Didactic afirmă că ridicarea imobilului se face legal, iar noul sediu va fi în folosul învăţământului din judeţ. Dorina Kudor, directorul CCD a precizat că a fost parcursă toată procedura legală pentru construirea noului sediu, iar în ceea ce priveşte terenul de sport a subliniat că acesta nu mai era folosit de elevi, ci doar de grădiniţa Lumea Copiiilor şi ocazional de copiii din cartier care intrau în curte după ce săreau gardul.

În noul sediu va funcţiona un centru de documentare şi informare, o bibliotecă şi o sală de conferinţe. Valoarea investiţiei este de 4,5 milioane lei, fondurile fiind alocate de Ministerul Educaţiei. Clădirea va fi terminată în anul 2014.


Vom reveni cu punctul de vedere al Primăriei Cluj-Napoca.


Ultimele Stiri
abonare newsletter