Actualitate

Nu vor parkingul de pe Kogălniceanu

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/11/03-kogalniceanu--tineri maniosi m 1.jpg" border="0" style="float: left; border: 0px none; margin: 2px 5px;" />Protestatarii consideră că parkingul este ineficient din punct de vedere economic, dar și poluant.</strong></p>

Un grup de tineri clujeni se opun realizării parkingului subteran de pe străzile Mihail Kogălniceanu şi Universităţii.

Primii paşi pentru construirea parkingului subteran de pe străzile Mihail Kogălniceanu şi Universităţii au fost făcuţi în urmă cu aproximativ două săptămâni prin începerea lucrărilor necesare pentru realizarea unui raport arheologic de specialitate, pe baza căruia se va continua cu studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi stabilirea valorii proiectului. La scurt timp de la începerea lucrărilor pentru studiul arheologic, un grup de clujeni solicită blocarea proiectului şi au anunţat organizarea unor dezbateri publice pe tema reamenajării străzii Kogălniceanu şi a squar-ului Universităţii. Una dintre aceste dezbateri a avut loc la sfârşitul săptămânii, chiar în faţa sediului central al Universităţii Babeş-Bolyai, de pe strada Mihail Kogălniceanu. Protestatarii au aşezat scaunele chiar pe trotuar şi au creat un rondou simbolic al tăcerii, cu opt locuri, fiecare loc fiind atribuit unor instituţii precum Primăria Cluj-Napoca, Garda de Mediu sau Ordinul Arhitecţilor din România.


Parkingul va aduce doar probleme pe strada Kogălniceanu

În opinia protestatarilor, realizarea parkingului va schimba în mod dramatic aspectul străzii Mihail Kogălniceanu. Arhitectul Iulia Hurducaş, unul dintre participanţii la dezbaterea-protest a afirmat că dacă va fi realizat parkingul, traficul din zonă se va intensifica, UBB va monopolize utilizarea parcării prin politica de abonamente anunţată. „Se vor tăia copaci seculari şi ne întrebăm cu ce permisiune. Săpăturile pot ajunge la pânza de apă freatică, iar subsolurile clădirilor istorice de aici să fie inundate. Clujenii spun despre strada Kogălniceanu că este cea mai frumoasă din oraş”, a adăugat Iulia Hurducaş.

Raluca Sorean, sociolog la Facultatea de Sociologie a UBB este de părere că parkingul nu va rezolva problema locurilor de parcare. „În momentul în care este construit un nou spaţiu de parcare nu se şi rezolvă problema parcărilor. Este o iluzie. În realitate se generează mai mult trafic, pentru că noua parcare le va crea mereu clujenilor impresia că aici ar putea găsi un loc liber. Dar, la cele două capete ale zonei, va fi un permanent flux de maşini, mai mare decât cel dinainte”, a spus Raluca Soreanu, citată de Agerpres.
Opiniile celor care au participat vineri la dezbaterea-protest vor fi sintetizate şi trimise Primăriei Cluj-Napoca.


Banii pentru parking, alocaţi anul viitor

Parkingul subteran va avea aproximativ 150 de locuri, iar banii pentru realizarea acestei investiţii vor fi alocaţi din bugetul local de anul viitor. Autorităţile locale au în plan mutarea maşinilor în subteran, reabilitarea şi pietonalizarea străzii Kogălniceanu şi amplasarea statuii Fecioarei Maria lângă Biserica Piariştilor.

Citeşte şi… http://www.monitorulcj.ro/actualitate/15400-parkingul-de-pe-kogalniceanu-va-salva-statuia-fecioarei-maria-din-marasti

Ultimele Stiri
abonare newsletter