monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Beneficiile agriculturii ecologice, prezentate la USAMV

Agricultura ecologică este cea mai importantă sursă de alimente sănătoase pentru populaţie.

Aproximativ 150 agricultori bio din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai mediului academic, factori de răspundere din instituţii, asociaţii agricole şi societăţi comerciale, participă, sâmbătă, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca la conferinţa cu tema „Agricultura ecologică - concepte şi realităţi”, organizată de Asociaţia Bioagricultorilor din România „Bioterra”.

Prorectorul USAMV, prof. univ. dr. Ioan Rotar, s-a referit, în comunicarea prezentată în cadrul reuniunii, la necesitatea conservării biodiversităţii şi la impactul sistemelor de producţie ecologică asupra valorii agronomice şi biologice a sistemelor agricole. Universitarul clujean a evidenţiat că prin consumul de produse ecologice omul îşi protejează sănătatea.

Despre soiurile şi hibrizii pentru agricultura ecologică a vorbit prof. univ dr. Ioan Haş de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă din Turda, iar prof. univ. dr. Teodor Rusu de la USAMV din Cluj-Napoca a abordat tema „Agricultura ecologică în condiţii climatice deosebite”.

În cursul după-amiezii, participanţii la reuniune îşi vor prezenta propriile experienţe în agricultura ecologică.

Cu ocazia conferinţei, la USAM a fost organizată o expoziţie cu produse ecologice.

Ce fac agricultorii ecologici?

Asociaţia Bioagricultorilor din România a fost înfiinţată în anul 1997 şi are ca scop dezvoltarea unei reţele naţionale de fermieri ecologici, instruirea lor, acordarea de servicii de consultanţă, asistarea fermierilor în dezvoltarea unei pieţe pentru desfacerea produselor ecologice, dar şi educarea publicului larg în legătură cu agricultura ecologică şi valorile ei. Membrii Asociaţiei sunt producători agricoli cu ferme mici, mijlocii sau mari, din toate zonele ţării, cadre didactice, specialişti în domeniul agriculturii, dar şi consumatori. Asociaţia este membră a Federaţiei Internaţionale a Mişcării pentru Agricultură Ecologică (IFOAM), cu sediul la Bruxelles, şi a „Avalon Network”.

Agricultura ecologică este cea mai importantă sursă de alimente sănătoase pentru populaţie, precum şi o soluţie reală la poluarea mediului.