Actualitate

UPDATE: Gunoiul din oraș nu mai are unde să fie depozitat

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/07/gunoi-ghena.jpg" border="0" width="451" height="257" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Garda Naţională de Mediu a închis rampa de gunoi de la Pata Rât, iar de câteva zile firmele de salubritate nu mai au unde să depoziteze deşeurile menajere. </strong></p>

Autorităţile locale spun că de fapt firmele de salubritate au unde să ducă gunoiul pentru că la rampa de gunoi ar funcţiona o celulă temporară.

Operatorul rampei Pata Rât, amendat cu 30.000 de lei

UPDATE Șeful Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea, a declarat că societatea care administrează platforma, Salprest Rampă, a fost amendată cu 30.000 de lei de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu pentru că funcţionează fără autorizaţie de mediu. Directorul societăţii Salprest Rampă şi al uneia dintre cele două societăţi de salubritate - Brantner-Vereş, Eugen Vereş, a declarat pentru Mediafax, că a contestat în  instanţă amenda şi decizia de sistare a depozitării deşeurilor.


"Am contestat în instanţă, dar avem termen pe 29 noiembrie. Nu înţeleg de ce societatea care administrează platforma temporară de la Pata Rât
a fost amendată, câtă vreme în ultimii doi ani aici s-au depozitat gunoaiele menajere, după ce vechea rampă de la Pata Rât s-a închis în 2010. Noi am cerut eliberarea autorizaţiei de la Mediu şi suntem în procedură şi trebuie să prezentăm toate actele până în 15 decembrie. Primăria Cluj-Napoca trebuie să facă dovada că e proprietara terenului platformei temporare
", a spus Vereş.

În curând, gunoaiele rămân pe străzi

Eugen Vereș a adăugat că societatea de salubritate Brantner-Vereş colectează deşeurile de la populaţie şi le depozitează în maşinile proprii şi în containere de mare capacitate, dar a avertizat că există riscul ca, începând de miercuri (7 noiembrie - nr), să nu mai poată ridica gunoiul de la  populaţie, iar acesta să rămână pe străzi. "Există riscul să nu mai putem ridica gunoaiele de la clujeni pentru că nu mai avem unde să îl depozităm şi să rămână pe străzi. Am informat şi Prefectura Cluj despre această situaţie şi miercuri (7 noiembrie - nr) va veni o comisie să vadă ce soluţii se pot găsi", a precizat Eugen Vereş.



Rampa închisă din 2010, noul depozit din Feleac va fi gata abia în 2013

Rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă în anul 2010, iar lângă aceasta a fost deschisă o platformă temporară de depozitare a deşeurilor, pentru care s-a cerut autorizare din partea Gărzii de Mediu, procedura fiind în curs de derulare. Consiliul Judeţean Cluj a iniţiat un proiect cu finanţare europeană, de aproape 50 de milioane de euro, pentru construirea unui depozit ecologic de deşeuri în comuna Feleac, prima celulă a depozitului urmând să devină funcţională abia în septembrie 2013.


Municipiul Cluj-Napoca riscă să devină un „nou Napoli”, oraș sufocat de gunoaie în anul 2010

În câteva zile, Cluj-Napoca ar putea fi sufocat de gunoaie dacă autorităţile locale nu vor găsi o soluţie rapidă pentru depozitarea deşeurilor din municipiu. S-a ajuns la această situaţie după ce Garda Naţională de Mediu a emis o decizie, în 29 octombrie, pentru închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât. Practic, rampa de gunoi a fost închisă, vineri, 2 noiembrie. De atunci, cele două firme de salubritate, Rosal şi Brantner Vereş, care adună deşeurile din municipiu, depozitează gunoiul adunat de la populaţie în containerele proprii şi nu au altceva de făcut decât să spere că autorităţile abilitate vor rezolva cât mai rapid situaţia. Sergiu Hossu, directorul Rosal Cluj a declarat că au voie să depoziteze la Pata Rât carton, plastic, crengi, frunze, dar nu şi fracţia umedă, adică deşeurile menajere de la blocuri. Şeful Rosal Cluj este însă optimist şi spune că problema se va rezolva într-un timp cât mai scurt.


Referitor la deşeurile menajere, Hossu a mai spus că până în momentul de faţă au fost ridicate de pe sector şi depozitate în utilajele companiei.

 


Primarul spune că există o celulă unde se pot depozita deşeurile

Primarul Emil Boc a afirmat că lângă rampa existentă există o celulă unde se pot depozita totuşi deşeurile de la populaţie şi au fost depuse documentele necesare pentru autorizare. „Ei au lângă rampa existentă posibilitatea să depună în continuare, potrivit legii. Şi-au depus autorizarea provizorie, totul are un caracter provizoriu pentru că trebuie să se realizeze noul depozit ecologic care presupune închiderea vechii rampe şi până la darea lui în folosinţă în 2013 se foloseşte temporar acea componentă”, a explicat Boc.
Potrivit primarului, companiile de resort au obligaţia să strângă gunoiul potrivit contractului de concesiune, iar gunoaiele din tot judeţul sunt depozitate acum la celula de lângă rampa existentă.

Continuarea activităţii se pedepseşte cu închisoare

Conform Biroului de Presă al Gărzii de Mediu Cluj, continuarea activităţii la rampa de gunoi după dispunerea încetării activităţii” constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
De asemenea, reprezentanţii Gărzii de Mediu Cluj au subliniat că „de ani buni, instituţia noastră atenţionează factorii responsabili (Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Cluj, Primăria şi Consiliul Local Cluj Napoca), asupra necesităţii deschiderii unei noi  rampe judeţene, având în vedere că în prezent nici o rampă din judeţul Cluj nu-şi mai poate continua activitatea. Termenele de închidere a depozitelor neconforme au  fost negociate şi asumate de România şi Uniunea Europeană şi transpuse prin HG 349/2005”.


Noua rampă e doar în fază incipientă

În prezent, noua rampă, parte componentp a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, după ani şi ani de studii şi dezbateri este încă într-un stadiu de realizare incipient şi, deci, nu poate prelua în acest moment deşeurile generate de judeţul Cluj.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Cluj au precizat că în aceste condiţii autorităţile publice locale sunt responsabile pentru găsirea soluţiilor legale de depozitare a acestor deşeuri, până la finalizarea noii rampe ecologice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter