monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ziua Morţilor a îmbrăcat cimitirele în flori şi lumină

Cimitirele din oraş au fost împodobite şi anul acesta cu lumânări şi flori cu ocazia Luminaţiei, cunoscută şi sub denumirea de Ziua Morţilor. Clujenii au mers în cimitire în număr mare, încă de la primele ore ale dimineţii, să cureţe mormintele, să spele crucile, să aprindă o lumânare şi să pună flori, în memoria celor dragi.

 

Ziua Morţilor, Luminaţia sau Luminaţiile se sărbătoreşte în special în Transilvania, Banat şi Maramureş în data de 1 noiembrie. Credincioşii ortodocşi şi catolici aprind lumânări şi merg la cimitir pentru a-i comemora pe cei răposaţi. Preoţii oficiază slujbe în cimitir, iar familiile celor trecuţi în nefiinţă dau de pomană diverse lucruri.

Potrivit credinţei populare, în noaptea de 1 noiembrie, sufletele morţilor se întorc în lumea celor vii.

Ziua Morţilor este o veche sărbătoare celtică, adusă pe meleagurile româneşti de catolici, adoptată ulterior şi de ortodocşi.

Poliţia Locală va asigura ordinea publică în această perioadă

Poliţiştii locali desfăşoară activităţi de patrulare 24 de h din 24, în 1 şi 2 noiembrie, în Cimitirul „Mănăştur”, Cimitirul „Central”, Cimitirul „Crişan”, Cimitirul „Traian Vuia” din cartierul Someşeni, Cimitirul „Cordoş” din cartierul Dâmbu Rotund şi Cimitirul „Valea Chintăului” în vederea asigurării ordinii publice.

Inspectorii din cadrul Serviciului Control Protecţia Mediului urmăresc păstrarea curăţeniei şi evacuarea deşeurilor vegetale în zona cimitirelor.

Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Control Trafic Rutier desfăşoară activităţi specifice pentru evitarea blocajelor şi asigurarea fluenţei circulaţiei rutiere în zona  cimitirelor.

De asemenea toate cimiterele au fost curăţate de către societăţile de salubrizare condiţiile fiind create pentru buna desfăşurare a evenimentelor în 1 şi 2 noiembrie.