monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Un pacient cu sânge verde și-a uimit medicii în urma operației

Un caz extrem de mediatizat de presa canadiană aduce în prim-plan descoperirea făcută de o echipă de chirurgi din Canada în urma unei operații: un pacient avea sângele de culoare verde. Pacientul s-a ales cu porecla de Mr Spock (vulcanianul din Star Trek ce avea sângele de o culoare similară).

Canadianul obișnuia să doarmă șezând pe scaun, fapt care a dus la o circulație sanguină în picioare foarte proastă. Acesta a fost adus la spital, unde a fost operat.

Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, suferea de o afecțiune rară, provocată de medicamentele pentru migrene pe care obișnuia să le ia în doze zilnice de câte 200 de miligrame de sumatriptan.

Medicii au constatat că abuzul de medicamente a degenerat în sulfhemoglobinemie - o afecțiune care face ca sulful să fie încorporat în celulele roșii din sânge. Acesta ar fi, de altfel, și motivul pentru care sângele pacientului avea culoarea verde închis.

"Pacientul s-a recuperat fără probleme în urma operației și a încetat să mai ia sumatriptan după ce a fost externat. Acum sulfhemoglobinemia a dispărut”, a declarat Alana Flexman, medic la spitalul din Vancouver, unde bărbatul a fost operat. Potrivit creatorilor Star Trek, Mr Spock avea sânge verde nu din cauza sulfhemoglobinemiei, ci pentru că sângele vulcanienilor conținea molecule de cupru.

Foto: unexplainable.net