monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Alegerile prezidențiale din SUA: Cheltuielile candidaţilor în alegerile americane prezidenţiale şi legislative. Sumele comparativ cu campaniile din 2008

Candidaţii în alegerile americane au cheltuit aproximativ şase miliarde de dolari în 2012, potrivit unei estimări a unor experţi în finanţări electorale, o sumă cu aproximativ 13% mai mare decât în 2008, arată Mediafax.

Totuşi, alegerile prezidenţiale, între Barack Obama şi Mitt Romney, ar urma să coste mai puţin decât în 2008, când democratul a fost nevoit să finanţeze, în plus, alegerile primare împotriva lui Hillary Clinton.

Scrutinul prezidenţial din 2012 va costa aproximativ 2,6 miliarde de dolari, în timp ce cel din 2008 a costat 2,8 miliarde de dolari, potrivit Center for Responsive Politics, care analizează şi publică toate cheltuielile electorale din Statele Unite pe site-ul Opensecrets.org.

Această sumă cuprinde sumele cheltuite de către candidaţi, toate comitetele lor de susţinere şi partidele naţionale.

Creşterea generală a costului ciclului electoral cu aproximativ 700 de milioane, în comparaţie situaţia de acum patru ani, este cauzată în principal de apariţia comitetelor politice independente ale partidelor, care pot să primească donaţii nelimitate din partea firmelor, sindicatelor şi unor persoane bogate, în urma unei decizii a Curţii Supreme din 2010.

Comitetele conservatorilor, care includ "super PAC-uri" şi asociaţii nonprofit în mod teoretic apolitice (cunoscute sub numele "501(c)4"), le domină categoric pe echivalentele lor progresiste.

Cu 970 de milioane de dolari, aceste grupuri au inundat spaţiul audio-video cu publicitate negativă, majoritatea împotriva lui Barack Obama şi candidaţilor democraţi.

Grupurile cunoscute sub numele "501(c)4" nu sunt obligate să dezvăluie numele donatorilor şi nu există nicio transparenţă. Unul dintre cele mai importante dintre ele, Crossroads GPS, fondat de fostul aghiotant al preşedintelui George W. Bush Karl Rove, a depăşit până în prezent un total de 65 de milioane de dolari de fonduri "secrete".

Totalul cheltuielilor consacrate alegerilor legislative (Senat şi Camera Reprezentanţilor) ar urma să atingă suma de 1,82 miliarde de dolari, o sumă echivalentă celei din 2008.