Actualitate

Lucrările la noua pistă a aeroportului au ajuns la jumătate

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/18/03-aeroport lucrari pista m 5 1.jpg" border="0" width="450" height="257" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Prima porţiune de 2.100 de m va fi finalizată în primăvară, în timp ce pentru ce-a de-a doua etapă care implică devierea Someşului stăm la mila Guvernului.</strong></p>


Lucrările la noua pistă de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca au ajuns la jumătate, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Horea Uioreanu.

„Suntem la 53% din lucrare, şi tot la jumătate din suma pe care o punem la dispoziţie constructorului, practic o sută şi ceva de milioane din cele două sute pe care Clujul le va plăti pe această lucrare”, a precizat Uioreanu în timpul vizitei pe şantier, pe care a făcut-o, ieri, împreună cu reprezentanţii Napoca Construcţii.
„Ritmul de turnare este de un metru la 4 minute şi finalitatea (primei porţiuni – n.r.), după cum discutam cu constructorii, este undeva în primăvara anului viitor pentru că peste câteva zile, sperăm cât mai târziu, timpul nu va mai permite turnarea plăcii de beton”, a adăugat Uioreanu.
Finalizarea lucrării va putea fi însă posibilă abia după ce se vor aloca bani de la bugetul naţional pentru devierea Someşului.
„Există banii pentru studii în anul acesta, din primăvară vor începe lucrările, sper să fie cuprinse în bugetul naţional, ne vom strădui să presăm ca sumele să fie incluse pentru că altfel vom termina porţiunea de 2100 de m, iar cea de 1400 de m va aştepta până vor devia Someşul”, a explicat preşedintele CJ.

Constructorii torană de zor

Turnarea stratului de beton se face cu un utilaj special, achiziţionat de constructorii special pentru această lucrare. Maşinăria de provenienţă germană  are o productivitate, la de 1500 de m3 în 24 de ore.
„Toată pista este împărţită în fâşii de 7,5 m, de 5 m, fâşii de acostament cu o lungime de 7,5 m şi o grosime de 25 cm. Fâşia centrală de 45 de m, însumând 3 fâşii de 5 m şi 4 fâşii de 7,5 m se toarnă la o grosime de 41 cm. S-au turnat în total 2.200 de m3, totalul cantităţii de beton pe întreaga pistă fiind de 53.000 de m3. Preconizăm că la viteza de înaintare a sculei, la fâşii de 5 metri să mergem cu 2,7 metru liniar/minut, iar la fâşii de 7,5 m, cu o grosime de 25 să mergem cu o viteză de 1,5 m3 pe minut. În total minutele pe care le-am socotit  dacă maşinăria merge în continuu totalizează 1053 de ore”, a detaliat Ştefan Dimitriu, administratorul Napoca Construcţii.
Până acum un an de întârziere
Lucrările de realizare a primei etape a pistei au început anul trecut, dar finalizarea conform graficului iniţial a fost întârziată din cauza procedurilor greoaie în ceea ce priveşte despăgubirile, ca acum să se amâne din lipsă de fonduri.
Odată cu realizarea noii piste, pe aeroportul clujean vor putea ateriza şi aeronave mari, ceea ce înseamnă că vor opera noi zboruri din Cluj-Napoca.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter