Actualitate

Guvernul, somat să subvenționeze medicamentele

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/10/05-medicamente.jpg" border="0" align="right" />Producătorii de generice cer menţinerea compensării medicamentelor cu preţuri sub 10 lei.</strong>

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Guvernului, într-o scrisoare deschisă, să renunţe la intenţia de a nu mai compensa medicamentele cu preţuri sub 10 lei, întrucât această măsură va afecta populaţia cu venituri reduse, majoritatea bolnavi cronici.

 


Potrivit reprezentanților Asociaţiei, eliminarea compensării acestor medicamente va afecta populaţia cu venituri reduse şi majoritatea pacienţilor cronici din România, respectiv pe cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare, digestive, ale sistemului nervos sau reumatice. Populaţia în vârstă va fi cea mai expusă, atât prin prisma veniturilor reduse, cât şi prin faptul că sunt cei mai afectaţi de aceste boli.

Totodată, reprezentanţii APMGR spun că măsura eliminării compensării medicamentelor cu preţuri sub 10 lei şi menţinerea taxei clawback la un nivel nesustenabil - care distruge industria locală de medicamente şi reduce accesul pacienţilor la medicamente cu preţuri accesibile - pot avea un efect catastrofal asupra stării de sănătate a românilor.


„Din păcate, măsurile luate până acum sunt departe de a asigura o creştere a accesului pacienţilor la tratament în condiţii de eficienţă bugetară. Mai mult decât atât, recent anunţata intenţie de a exclude medicamentele cu preţuri sub 10 lei din lista de medicamente compensate riscă să împovăreze şi mai mult un pacient pentru care costurile tratamentelor sunt din ce în ce mai mari, iar accesul la medicamentele cu preţuri rezonabile este din ce în ce mai redus”, a subliniat APMGR în scrisoarea adresată premierului Victor Ponta.

Reprezentanţii APMGR fac apel la Executiv să nu aplice această măsură, întrucât populaţia în vârstă va fi cea mai expusă, atât prin prisma veniturilor reduse, cât şi prin faptul că sunt cei mai afectaţi de aceste boli.


„Cerem Guvernului să se exprime public împotriva aplicării acestei măsuri care poate avea efecte catastrofale asupra stării de sănătate a populaţiei României. Eliminarea medicamentelor cu preţuri sub 10 RON din lista de medicamente compensate va taxa indirect pacientul, prin creşterea costurilor în sistemul de coplată, în timp ce cheltuielile bugetare vor creşte, pe terment mediu, prin compensarea medicamentelor mai scumpe. Introducerea unor sisteme adiţionale de protecţie a categoriilor defavorizate, care să compenseze această măsură, nu poate fi eficientă şi ar aduce o povară birocratică de nesuportat pentru pacienţi şi familiile lor”, se mai precizează în scrisoarea APMGR.

 


Impact bugetar redus

 


De asemenea, reprezentanţii APMGR mai spun că impactul bugetar al eliminării medicamentelor compensate cu preţuri sub 10 lei ar fi extrem de redus, acestea reprezentând doar aproximativ 11 la sută din valoarea sumelor plătite de stat pentru medicamente în primele opt luni ale anului, potrivit datelor furnizate de compania de cercetări şi analize de piaţă CEGEDIM.

În schimb, aceste medicamente au reprezentat 54%ă din volumul de medicamente cu prescripţie medicală utilizate în România, ceea ce indică folosirea pe scară largă a acestora, în special de către populaţia cu venituri reduse.

„Dacă în România se utilizează circa 400 milioane de cutii de medicamente cu prescripţie medicală, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 lei ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumătate din acestea. Mai mult decât atât, 60% din totalul medicamentelor cu preţuri sub 10 lei sunt produse în România, iar eliminarea acestora de pe lista de medicamente compensate ar însemna distrugerea industriei româneşti de medicamente, cu consecinţe grave pentru întreaga economie", au mai arătat reprezentanţii APMGR în scrisoarea deschisă adresată premierului Victor Ponta.

APMGR mai precizează că medicamentele cu preţuri sub 10 lei reprezintă aproximativ 58% din antibioticele cu prescripţie medicală, 43% din medicamentele cu prescripţie pentru afecţiuni cardiovasculare, 51% din medicamentele pentru afecţiuni ale sistemul digestiv, 70% din medicamentele pentru afecţiuni ale sistemului nervos, 80% din medicamentele pentru afecţiuni reumatice.

„Măsura eliminării medicamentelor cu preţuri sub 10 lei şi menţinerea taxei clawback la un nivel nesustenabil, care distruge industria locală de medicamente şi reduce accesul pacienţilor la medicamente cu preţuri accesibile, pot avea un efect catastrofal asupra starii de sănătate a românilor”, a conchis APMGR în scrisoarea trimisă primului ministru, semnată de preşedintele asociaţiei, Dragoş Damian.

Ultimele Stiri
abonare newsletter