Actualitate

Război fără sfârşit pentru punerea în practică a Legii autismului

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/10/autism poza.jpg" border="0" align="left" />Legea autismului care prevede, printre altele, screening pentru depistarea timpurie a autismului şi sprijin financiar pentru tratament, nu poate fi aplicată nici acum deşi a fost adoptată în urmă cu doi ani. </strong>



Asociaţia Autism Transilvania din Cluj-Napoca se luptă de mai bine de doi ani ca Guvernul să pună în aplicare Legea autismului care există doar pe hârtie.

Legea autismului a fost aprobată în urmă cu doi ani şi publicată în Monitorul Oficial, însă nu poate fi pusă în practică deoarece nu există normele de aplicare. Anul trecut, asociaţia Autism Transilvania a trimis scrisori deschise ministerelor care au obligaţia să se asigure că drepturile tuturor persoanelor cu autism sunt respectate, iar în primăvara acestui an a fost înaintată şi o petiţie cu 1.700 de semnături Guvernului Ungureanu, însă fără rezultat.

O nouă bătălie în războiul pentru Legea Autismului

Cei de la asociaţia clujeană nu se dau însă bătuţi şi au realizat o nouă petiţie adresată primului-ministru, Victor Ponta, Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale,
Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerului Sănătății şi Ministerului Finanțelor Publice.
Iniţiatorii petiţiei solicită implementarea unui proiect național de screening a cazurilor de copii de 0-6 ani cu tulburări din spectrul autismului deoarece în acest moment România nu are o statistică oficială a cazurilor.

Integrarea copiiilor cu autism în şcoli şi grădiniţe


Reprezentanţii Autism Transilvania mai cer şi furnizarea și susținerea financiară a intervenției timpurii astfel încât cât mai mulți copii cu autism să poată fi integrați în grădinițe și școli.
De asemenea, este solicitată organizarea sistemului de învățământ astfel încât cât mai mulți copii și tineri cu autism să beneficieze de educație, cu sprijin specializat, la adevăratul lor potențial și cât mai mult alături de copii cu o dezvoltare tipică.

Părinţii susţin financiar tratamentul copiiilor

„În acest moment, fondurile pentru intervenția pentru copiii cu autism sunt susținute în marea majoritate de părinți și apoi de organizații neguvernamentale care fac eforturi imense de autosusținere din finanțări private și care nu reușesc să furnizeze servicii de calitate decât pentru puține cazuri”, a explicat Milena Prună, preşedintele Autism Transilvania, prin intermediul petiţiei.

Tot mai mulţi copii suferă de autism


Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, incidenţa în rândul copiiilor din România a tulburărilor din spectrul autismului este din ce în ce mai alarmantă. Conform statisticilor internaţionale, 1 din 100 de copii poate fi afectat. Autismul este o tulburare neurobiologică severă care afectează comunicarea, relaţionarea şi integrarea senzorială a individului. Fără intervenţie terapeutică, o persoană cu autism este condamnată să rămână izolată întreaga viaţa şi dependentă de sprijinul altei persoane.
Copiii cu autism învaţă mult mai greu decât copiii cu dezvoltare tipică, iar intervenţia educațională în cazul lor necesită o atenție particulară.
Petiţia a adunat deja peste 600 de semnături în aproximativ o săptămână.

Sursa foto: www.autismtransilvania.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter