Actualitate

Companiile aeriene, dezinteresate de ajutor financiar pentru rute noi

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/10/aeroport m 3.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un singur operator aerian, Transylvania International Airlines care deocamdată nu operează zboruri regulate, a fost interesat să primească ajutor financiar pentru deschiderea de rute noi de pe Aeroportul Cluj-Napoca cu destinaţia Bruxelles Charleroi şi Weeze Niederrhein, Dusseldorf.

Companiile aeriene au pretenţii financiare în plus pentru a deschide rute noi de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, ajutorul financiar oferit de Consiliul Judeţean fiind considerat insuficient.


Licitaţia pentru acordarea de ajutor financiar, din partea Consiliului Judeţean Cluj, companiilor aeriene care vor deschide rute noi de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca nu a stârnit aproape deloc interesul operatorilor aerieni. Astfel, Transylvania International Airlines este singurul operator care a depus o ofertă pentru această licitaţie care vizează destinaţiile Bruxelles Charleroi, Belgia şi Weeze Niederrhein, Dusseldorf - Germania. Ofertantul este un operator din Cluj-Napoca, firma fiind înregistrată la Registrul Comerţului în urmă cu aproximativ un an şi are sediul pe strada Traian Vuia nr. 149, la aceeaşi adresă cu Aeroportul Cluj-Napoca. David Ciceo, directorul Aeroportului a declarat că operatorul local este o companie nouă din România, nu are zboruri regulate deocamdată, dar intenţionează să facă acest lucru de pe aeroportul din Cluj-Napoca.

Oferta depusă de compania clujeană va fi analizată de comisia de specialitate în câteva zile.


Wizz Air au avut pretenţii prea mari

Termenul de depunere a ofertelor a fost amânat de două ori ca urmare a solicitărilor companiei Wizz Air, însă în cele din urmă s-au răzgândit şi nu au mai participat la licitaţie. David Ciceo a explicat că Wizz Air au cerut ca în ajutorul financiar să fie incluse şi costurile de operare, cum ar fi amortizarea aeronavelor şi salariile angajaţilor, însă acest lucru nu este posibil deoarece condiţiile Comisiei Europene (CE) privind acest ajutor nu permite decât acoperirea costurilor legate de marketing, publicitate şi instalarea noii destinaţii. „Wizz Air nu au menţionat ce sumă doresc, însă au solicitat imperativ costurile de operare, cum ar fi amortizarea aeronavei şi salariile”, a precizat Ciceo.


Condiţiile impuse de CE, neatractive pentru companiiConducerea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca este de părere că operatorii aerieni nu au fost interesaţi de ajutorul financiar acordat din cauza condiţiilor impuse de CE, potrivit cărora sunt acoperite doar anumite costuri. „Noi am anunţat toate companiile, destinaţiile sunt pentru companiile low-cost, dar din păcate companiilor nu le plac condiţiile stabilite de Comisia Europeană: sunt acoperite numai anumite costuri, plata este degresivă şi trebuie să opereze pentru o perioadă de doi ani şi jumătate fără ajutor financiar”, a explicat Ciceo. Contractele sunt semnate pentru o perioadă de 90 de luni, iar ajutorul financiar este acordat pentru o perioadă de cinci ani.

Ajutorul nu va depăşi 14 euro/pasager


Ajutorul financiar se va acorda pentru o perioadă de cinci ani, ca o subvenţie directă şi nu va depăşi 14 euro/pasager îmbarcat în primul an şi va scădea apoi în fiecare an, până la încheierea perioadei de cinci ani. Valoarea totală a ajutoarelor este de aproximativ 5,2 milioane euro.

Ieri s-a lansat o nouă licitaţie pentru alte destinaţii


Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că ieri s-a lansat o nouă licitaţie pentru acordarea de ajutor financiar companiilor aeriene care deschid rute noi pentru următoarele destinaţii: Alicante (Spania), Malaga (Spania), Torino (Italia), Dublin (Irlanda), Berlin-Schonefeld (Germania), Budapesta (Ungaria) şi Manchester (Marea Britanie).

Uioreanu a mai spus că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii companiei Tarom pentru introducerea unei curse Cluj-Napoca – Constanţa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter