Actualitate

Catehism politic: sau despre virtutea discernământului

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/05/religios.jpg" border="0" align="right" />Nu e nevoie de o teză specială de doctorat pentru a lectura semnele critice ale societății post-comuniste din ultimii ani, pentru care obiectivul unei normalități sociale, altminteri firescă, se dovește a fi un punct tot mai îndepărtat în conștiința cetățeanului actual</strong>.</p>

De la politicieni „care-o fac pe-a popii” la nivel de asumare a mencanismelor eclesiale, la preoții „care-o fac pe-a politicienii” când vine vorba de celebra interogație „eu cu cine votez?”, terminând cu laicatul care, vorba filosofului Nae Ionescu, „odihnește întru ortodoxie”, reduce, în definitiv, toată chestiunea la problematica discernământului personal.
Fundament al eticii aristotelice și verbalizat ca atare, tocmai prin consistența si permanentizarea sa în timp, verbul a discerne, reprezintă printre altele și virtutea supremă în literatura paulină și patristică răsăriteană. Mai poate fi întâlnit și după denumirea de darul deosebirii duhurilor și definit prin capacitatea umană de a alege dintre două lucruri pe cel mai bun și de a-i acorda efectivitate. În acest sens, ideea unui catehism politic în pragul unei perioade electorale, reprezintă un exercițiu social-teologic de mobilizare și resposabilizare a societății măcinată de apucături balcanice, cu stereotipiile „invidiilor frățești”, cu un cler pe măsură - firește fără să generalizăm! -, dominat de instincte orientale, concretizat, în cât mai multe mese, mâncare și voie bună. Cum ne place nouă să ne lăudam când vine vorba despre categorisirea României în plan panortodox: „România - Grădina Maicii Domului”. Până una-alta, nici Maica Domnului, nici Sfinții Petru și Pavel, împreună cu tot Cerul, nu cred că privesc cu ochi buni Bisericile ridicate în numele lor din bani spălați, proveniți din campanii politice subversive, apropo de o etică a sponsorizărilor, pe cât de discutată în occident, pe atât de evitată la noi. Toate aceste observații pe care le fac cu tristețe, știute de toată lumea, dar ținute sub tăcere, conduc problema în registrul eticii și încă odată, chiar cu riscul de a mă repeta, la un anumit deficit de asumare a discernământului. Nu știm pe cine/ce să alegem!
Dincolo de sloganurile penibile: „vreau o țară ca afară”, un soi de plagiat la nivel de proiect național, sau: „să trăiți bine!”, probabil cu forța, pentru că altă formulă nu văd, arată îndreptarea atenției românilor spre valori exterioare lor înșiși, în cel mai bun caz hedoniste, ceea ce demonstrează scăderea calității umane în raport cu o etică pe măsură.
Nu banii și puterea sunt forțele problemă care antrenează lumea, ci modul în care acestea sunt articulate, binențeles, în conformitate cu o anumită etică politică, ca principiu suprem confirmat. Nu vreau să revin asupra părții de problematizare, însă, măcar acum creștinii ar trebui să înțeleagă nevoia de reînnoire a clasei politice și, implicit a societății, pe fudamente cu adevărat creștine. În termenii Sfântul Pavel îndemnul ar fi să ne dezbrăcăm de corupție, minciună, invidie și fals (omul vechi) și să ne îmbrăcăm în iubire, iertare, responsabilitate și demnitate (omul nou). Nu degeaba creștinismul, început de la stadiul de sectă iudaică a ajuns în patru secole religia oficială a Imperiului Roman. Tocmai pentru revoluția morală și noutatea absolută la nivel social pe care a inaugurat-o. Un text fundamental din secolul al IV-lea, scris de un păgân notează cu privire la creștini: „Ceea ce este sufletul în trup, aceasta sunt creștinii în lume.” Cel puțin eu, cred că acesta este arhetipul politic pe care țara noastră ar putea să-l refacă, firește, după contextul politic actual, însă puterea unei astfel de renașteri stă doar în capacitatea poporului român de discernământ în a sancționa derapajele politice aproape zilnice în care ne complacem.
Ca să revin la ideea de catehizare politică, trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că ori de câte ori acceptăm, fie și tacit, derapajele de la bunul simț public și actele grave de corupție ale clasei politice și ale societății în ansamblul ei, nu avem niciun drept să sperăm la un viitor mai bun. Cu toate că dușmanul „binelui” este „mai binele”, cred că vremurile pe care le trăim pot fi „îmblânzire” numai de oamenii care acționează în conformitate cu o etică transparentă, etică pe care cetățenii au obligația de a o traduce și de o discerne ca atare din acțiunile pe care le determină, nu doar din simplul discurs public. Altfel, nu vom continua decât să trăim în-păcat, nu împăcați cu noi înșine.
Iată că și Biserica Ortodoxă are un rol în tot acest proces prin misiunea de a-și expune propriul model bimilenar de discernere în modul cel mai autentic, la scară generală nu doar la nivel de două-trei Biserici, chiar cu riscul de a pierde ajutorul statului pentru finanțarea marilor ei proiecte. Doar că un astfel de proces presupune mai întâi trezirea laicatului și angrenarea sa în slujirea Bisericii, ridicarea acestuia de la stadiul de „mobilier bisericesc” - care doar stă și se uită - la demnitatea preoției împărăteaști, trezirea din „somnul întru ortodoxie” și așezarea în comuniunea de viață a Sfintei Treimi.
Or, în acest fel, cred că putem exploata propria capacitate de a ne ridica împotriva mersului actual al societății la modul cel mai pașnic cu putină (nu am în vedere nicio revoluție după modelul marxist) și să fructificăm propria libertatea așa de mult râvnită în `89, printr-un discernământ pe măsură care să respecte memoria celor ce și-au dat viața pentru darul acesta.

Colocviu la Paris despre agenda Sinodului Panortodox

În zilele de 18-20 octombrie 2012 va avea loc în capitala Franței un colocviu internațional pe marginea agendei viitorului Sinod Panortodox. Organizată de Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Serghie” din Paris și de Centrul de Studii Ecumenice al Universității Catolice din Leuven (Belgia), în parteneriat cu revista Contacts și Colegiul Bernardinilor, întâlnirea va lua în dezbatere cinci mari teme:
1. Calendarul liturgic comun.
2. Autocefalia, autonomia și dipticele.
3. Viitorul „diasporei” ortodoxe
4. Relațiile Ortodoxiei cu ale confesiuni.
5. Chestiunile etice și sociale și formele postului, astăzi.
Participă teologi din Franța, Statele Unite ale Americii, Georgia, Grecia, Liban, România și Rusia. Vorbitori: IPS Emmanuel al Franței, IPS Gabriel de Comane, Nicolas Ozoline, Peter De Mey, Pierre Sollogoub, Vladimir Khoulap, Thomas Pott, John Erickson, Grigorios D. Papathomas, Joseph Famerée, Emmanuel Clapsis, Antoine Arjakovsky, Ivana Noble, PS Jérôme Beau, Carol Saba, Georges Nahas, Nicolas Cernokrak, Enzo Bianchi, Tamara Grzelidze, Michel Stavrou, Barbara Hallensleben, Athanasios Papathanassiou, Anne-Marie Reijnen, Pantelis Kalaitzidis. România va fi reprezentantă la această întâlnire de către Radu Preda, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, titular la cursului de Teologie Socială.

Dialoguri privind familia creștină în parohiile clujene

O serie de dezbateri despre viața de familie vor avea loc în luna octombrie în parohiile clujene.
Proiectul este demarat de organizația creștină AGAPE și se va desfășura cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Prima întâlnire va avea loc miercuri, 10 octombrie 2012, în parohia Întâmpinarea Domnului din cartierul Mărăști, unde paroh este părintele Alexa Chira.
Potrivit coordonatorului de programe al Organizației AGAPE, Mihai Coste, întâlnirile se vor adresa distinct familiilor și viitoarelor familii. Dezbaterile vor fi structurate sub forma unui modul de șase întâlniri.
Din punct de vedere moral și doctrinar, prezentările vor respecta specificul ortodox al Bisericii și vor urmări promovarea valorilor familiei tradiționale. Vor fi propuse spre dezbatere teme precum: valori fundamentale în familia creștină, rolul soțului și al soției în căsnicia creștină sau conflictele și soluționarea lor.
În cazul întâlnirilor pentru tinerii care urmează să se căsătorească, ultima temă va consta și în explicarea Tainei Sf. Cununii, respectiv în pregătirea pentru aceasta – sarcină care va reveni preotului paroh.
Organizația AGAPE este o asociaţie creştină a cărei principală direcţie de activitate este FAMILIA, iar dezideratul lor este ca societatea contemporană, divizată şi dezorientată, să se reîntoarcă la valorile morale şi principiile creştine cu privire la familie, care timp de secole s-au demostrat a fi adevărate, funţionabile şi eficiente.

Conferință pe tema dialogului Bisericii cu Știința a părintelui Răzvan Ionescu de la parohia Sfânta Parascheva din Paris

Sâmbătă, 6 octombrie, ora 1900, Asociația Stundeților creștini ortodocși din Cluj-Napoca îi invită pe toți cei care doresc să ia parte la conferința Între spiritul academic și duhul Bisericii susținută de Părintele Răzvan Andrei IONESCU.
Conferința avea ca titlu „Între spiritul academic și duhul Bisericii” și își propune să aducă în discuție problema științei și a  Bisericii, precum și relația dintre ele. Întâlnirea se va desfășura în Aula „Nicolae Ivan” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, din Piața Avram Iancu, nr. 18.
Invitatul tinerilor de la ASCOR Cluj, spun organizatorii evenimentului, este preotul paroh al parohiei ortodoxe române Sfânta Parascheva - Saint Genoveva din Paris,
Părintele Răzvan Ionescu, inginer în electronică industrială, doctorand în teologie ortodoxă și doctor în inginerie biomedicală. De asemenea, părintele Răzvan este coautor al volumelor Teologie ortodoxă și știintă, Dicționar de teologie ortodoxă și știință, Repere patristice în dialogul dintre teologie și știință.

Adunarea generală a anual a Oastei Domnului, la Cluj-Napoca

Cu binecuvântarea ÎPS Andrei Andreicuţ Mitropolitul Clujului, Asociaţia Oastea Domnului din Cluj-Napoca va organiza sâmbătă, 6 octombrie 2012, începând cu ora 18.30 la întâlnirea anuală a tinerilor, care va avea loc la Biserica Ortodoxă „Sfântul Prooroc Ilie”, din cartierul Mărăști, de pe str. Târnavelor, nr. 4. Tema întâlnirii va fi “Pentru ce trăim?” și își propune să ofere participanților, tineri și vârstnici o reflecție pe marginea sesnsului vieții creștine. Evenimentul va continua și duminică, 7 octombrie 2012, când, începând cu ora 14.30, va avea loc, în aceeaşi biserică din Cluj-Napoca, adunarea anuală a Oastei Domnului.
Cu ajutorul Domnului vom transmite cele două manifestări ostăseşti prin canalul video de internet Oastea Domnului.

Hramul Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Florești

Așezământul monahal de la Florești, care are hramul „Acoperământul Maicii Domnului” s-a aflat luni, 1 octombrie 2012, în sărbătoare, când în această mănăstire a fost sărbătorită Maica Domnului, ocrotitoarea acestei vetre mănăstirești.
Programul liturgic a început de duminică seara de la ora 18 cu Slujba Privegherii, Vecernia cu litie, Utrenia, paraclisul Maicii Domnului, iar după miezul nopții a fost oficiată  o primă Sfânta Liturghie, pentru cei ce nu au putut participa la slujbă în ziua hramului.
La sărbătoarea de luni, Preasfințitul episcop Vasile Someșanul a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de peste 40 de preoți și a rostit un cuvânt de învățătură.  
Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Florești a fost înfiinţată în anul 1994, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, ca fiind mănăstire de călugărițe. Aici trăiește o obște de 20 de călugărițe îndrumate de maica stareță, stavrofora Teodora Câmpan și de părinții duhovnici, protosinghelul Visarion Pașca și ieromonahul Anastasie Berbecel.
În prezent, din ansamblul mănăstirii, biserica mare a fost sfințită în anul 2010, la fel și corupurile de chilii, în prezent fiind începute lucrările la turnul clopotniță și la trapeza mare.



 

Ultimele Stiri
abonare newsletter