Actualitate

Marş al bicicliştilor – vineri, în centrul Clujului

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/27/12 biciclisti biciclete critical mass rp 146.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Ediţia de septembrie a „Critical Mass”, un marş al bicicliştilororganizat la scară globală în ultima vineri a fiecărei luni, se va desfăşura în acest sfârşit de săptămână şi la Cluj-Napoca.

Aşadar, vineri, 28 septembrie, la ora 17:00 (cu plecare la 17:30), bicicliştii clujeni se vor întâlni din nou în Piaţa Unirii spre a-şi cere dreptul la o infrastructură urbană, la respect şi siguranţă în trafic.

O idee pornită în anii 90 în San Francisco, „Critical Mass” caută să sărbătorească plăcerea unei plimbări cu bicicleta. O iniţiativă spontană, organizată la Cluj-Napoca pe Facebook, „Critical Mass” îşi doreşte să promoveze bicicletele drept cea mai eficientă şi rapidă soluţie pentru încurajarea traficului alternativ, care are o contribuţie semnificativă la decongestionarea traficului central. Participanţii la marş cer de fiecare dată crearea unor noi piste pentru biciclişti, pentru mai multă siguranţă şi eficienţă rutieră. De asemenea, aceştia vor să tragă un semnal de alarmă: în trafic, un biciclist are aceleaşi obligaţii şi drepturi precum un şofer, aşa că ar trebui să aibă condiţiile pentru a le putea onora şi, respectiv, să se poată bucura de acestea în siguranţă.

În măsura în care se vor putea integra în pluton, organizatorii încurajează participarea oricărei forme de transport nemotorizat (skateboard, longboard, role etc.). Evenimentul este organizat astfel încât să poată primi participanţi de toate vârstele. Aceştia îşi doresc să promoveze o atitudine pozitivă în trafic şi vor încerca să nu încurce traficul, căutând să se integreze armonios cu traficul şi acordând prioritate serviciilor de urgenţă sau autobuzelor. Traseul nu este prestabilit, evenimentul urmând a se încheia unde a început, şi-anume în Piaţa Unirii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter