monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Expoziţie de sculptură la Cărtureşti

Librăria Cărtureşti Cluj, din Iulius Mall, deschide sezonul evenimentelor de toamnă cu un vernisaj. E vorba, pentru prima dată, de o expoziţie de sculptură.

Expoziţia, care poartă numele de „Hide & Seek” şi este pregătită de artistul Feher Laszlo (Zod), va fi deschisă publicului în perioada 28 septembrie – 14 noiembrie în ceainăria de la demisolul librăriei. Curioşii vor putea cunoaşte autorul exponatelor în cadrul vernisajului care va avea loc vineri, 28 septembrie, la ora 19.

Feher Laszlo povesteşte că pasiunea sa pentru sculptură a început în clasa a 2-a. „Atunci am găsit trei dălţi ale bunicului meu şi m-am apucat să cioplesc. Până la 12 ani am făcut-o ca hobby. Apoi am devenit ucenic la un meşter de dulapuri din Miercurea Ciuc – am lucrat acolo zi de zi, de la el am învăţat bine tehnica cioplirii în lemn, făcând dulapuri în toate stilurile, de la „renaissance” până la „art nouveau”. Tot acolo am avut primul contact cu istoria artei şi, după un timp, am decis că o să fiu sculptor”, a rememorat Feher Laszlo.

Sculptorul mureşean îşi aminteşte că a întâlnit pentru prima oară lutul pe când mama sa lucra într-o fabrică de ceramică: „Stăteam mult timp cu ea acolo, făceam forme din lut şi desenam non-stop. Cred că după toate astea nici nu aveam altă alegere decât să fiu sculptor.” După terminarea clasei a 8-a, Feher Laszlo ar fi vrut să meargă la liceul de arte din Târgu Mureş, dar a trecut examenul de capacitate abia în toamnă şi a pierdut admiterea. „Din cauza asta am ajuns la şcoala de meserii, la secţia turism, şi am devenit ospătar-bucătar. În sfârşit, abia la 18 ani am ajuns la liceul de artă din Odorheiu Secuiesc”, spune sculptorul mureşean, care îşi aminteşte că abia odată cu înscrierea la facultate, în Timişoara, a descoperit arta contemporană. „Până la mijlocul anului 2 am făcut ce aşteptau profesorii de la mine, după gustul lor. La un moment dat, însă, mi-am dat seama că nu fac nimic nou şi că tot ce făcusem până atunci semăna cu lucrările lor. Când am conştientizat asta am început să caut altceva. În această perioadă am participat la proiectul Otegtaj - Tree House Village, un grup internaţional. Pentru prima dată în viaţa mea m-am întâlnit cu oameni din alte ţări. Mi-am dat seama cât de importat e să comunici cu cei din afară, şi nu doar într-un grup mic, cum ar fi Ardealul sau secuimea”, spune Feher Laszlo.

Scuplturile ce vor fi expuse în ceainăria librăriei Cărtureşti Cluj sunt tocmai expresia căutărilor artistului mureşean, care îşi caută inspiraţia în tot ce e contemporan în domeniul artelor, de la muzică la teatru, de la pictură la fotografie şi film. Expoziţia care va debuta vineri a fost pregătită cu ajutorul Laurei Borotea, curatoarea proiectului „Welcome Home”, o arhivă recent începută a artiştilor mureşeni contemporani.