monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Concert In memoriam Jon Lord

Vineri, 28 septembrie, Filarmonica Transilvania va susţine cel de-al doilea concert din stagiunea 2012-2013, un concert-omagiu lui Jon Lord, fostul clăpar al trupei Deep Purple.

După ce a reînceput colaborarea cu Universitatea „Babeş-Bolyai”, în vederea susţinerii spectacolelor din stagiunea muzicală 2012-2013 în Sala Auditorium Maximum, din cadrul Colegiului Academic Cluj-Napoca (Casa Universitarilor), Filarmonica de Stat Transilvania se pregăteşte de cel de-al doilea concert în noua casă.

Prestigioasa instituţie de cultură are, astfel, plăcerea a invita iubitorii de muzică simfonică la un concert vocal-simfonic In memoriam Jon Lord. Concertul va fi susţinut vineri, 28 septembrie, începând cu ora 19:00, de către Corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii Transilvania, alături de soliştii Liviu Prunaru, Bianca Manoleanu şi Adrian Mărcan, sub bagheta dirijorului Paul Mann (Anglia).

Jon Lord, un pionier al fusion rock-ului

Fost clăpar şi compozitor, specializat atât în orga Hammond, cât și în pian, Jon Lord este apreciat pentru soundul de blues-rock, dar este privit și ca un pionier în domeniul fusion rockului. De asemenea, este cel mai cunoscut din postura de membru al trupei Deep Purple, dar și al altor formații precum Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, The Artwoods şi Flower Pot Me. Jon Lord a fost un prieten apropiat al lui Paul Mann, care a dirijat Orchestra Filarmonicii Transilvania în anul 2000 într-un turneu european de rock simfonic, alături de Deep Purple. Jon Lord a decedat în această vară, în iulie, la vârsta de 71 de ani, din cauza unei embolii pulmonare, iar concertul suţinut de Filarmonica Transilvania vineri, 28 septembrie, vine ca un omagiu adus cunoscutului claviaturist englez.

Dvořák și Brahms, sub bagheta lui Cornel Groza

Din programul concertului de vineri, de la Casa Universitarilor, fac parte Concertul pentru vioară în la minor, de Antonín Dvořák, precum şi ampla lucrare corală „Ein deutsches Requiem” ( „Un recviem german”), de Johannes Brahms. Corul Filarmonicii de Stat Transilvania va fi dirijat de Cornel Groza.

Biletele pentru acest eveniment pot fi cumpărate de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii din incinta Casei de Cultură a Studenţilor (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter), de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-16:00, în ziua concertului între orele 10:00 şi 14:00 sau cu 1 oră înainte de concert.