Actualitate

Statuile din Cluj-Napoca, uitate în paragină! O bilă neagră pentru imaginea oraşului

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/20/statui paragina 1.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Primăria Cluj-Napoca are în prezent în derulare o licitaţie pentru restaurarea monumentelor istorice din oraş, inclusiv a plăcuţelor comemorative, însă nu se ştie care va fi data începerii lucrărilor propriu-zise. </strong></p>

Turiştii care vizitează oraşul ar putea pleca cu un gust amar după ce văd starea în care se află monumentele istorice din oraş, sunt de părere specialiştii în turism.

Multe din statuile din Cluj-Napoca sunt în stare de degradare şi nu s-a investit nici un leu în ultimii ani pentru restaurarea acestora. Cel mai bun exemplu în acest sens este statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu din piaţa cu acelaşi nume care se distruge pe zi ce trece. Cel mai vizibil afectat de trecerea timpului este soclul din care au început să cadă bucăţi mari de tencuială. De asemenea, câteva plăci din soclu au picat şi nu au fost înlocuite. Statuia, de asemenea este vizibil degradată, acest lucru putând fi observat cu uşurinţă de oricine, fără să fie un specialist în domeniu.
Istoricul Tudor Sălăgean subliniază că în cazul statuii lui Mihai Viteazul, una dintre cele mai mari investiţii în domeniu din ultimii ani, este o problemă serioasă şi ar merita o atenţie deosebită din partea autorităţilor pentru că se află într-un spaţiu public reprezentantiv, una dintre pieţele principale din oraş.

Alte statui din centru afectate de trecerea timpului

O altă statuie celebră din municipiu este cea a lui Baba Novac, căpitan în oastea lui Mihai Viteazu. Nici acest obiectiv nu a fost iertat de trecerea timpului, astfel că pe statuie au apărut semne de degradare, iar din soclu încep să se desprindă mici bucăţi. În plus, nu a fost ocolită nici de amatorii de graffiti care şi-au lăsat amprenta pe soclu.
Nici grupul statuar Şcoala Ardeleană din faţa sediului Universităţii Babeş-Bolyai nu se află într-o stare foarte bună. Deja, pe alocuri culoarea statuii s-a schimbat sau a căpătat diverse pete, iar soclul pe care este aşezată se dezmembrează pe zi ce trece.   

Statui nerestaurate de 50 de ani

La fel de distrus de trecerea timpului este şi statuia lui Donath, obeliscul Carolina din Piaţa Muzeului sau statuia Sfintei Fecioare Maria, amplasată în spatele bisericii din Piaţa Mărăşti, iar exemplele ar putea continua. Tudor Sălăgean afirmă că cele mai vechi monumente din oraş, cum este cazul celor enumerate anterior nu au fost restaurate niciodată în ultimii 50 de ani şi datorită importanţei lor istorice ar merita atenţia autorităţilor.

Turiştii care văd statuile degradate rămân cu un gust amar

Săptămâna aceasta, conducerea Centrului de Informare Turistică al Primăriei Cluj-Napoca a prezentat o statistică referitoare la numărul de turişti care au vizitat oraşul. Astfel, în sezonul estival, numărul turiştilor a crescut cu 17% faţă de anul precedent când au fost înregistraţi 221.000 de turişti şi 373.000 de înnoptări, iar mulţi dintre cei care au vizitat Cluj-Napoca sunt din străinătate. Specialiştii din domeniul turismului sunt de părere că turiştii care văd stadiul de degradare al statuilor ar putea rămâne cu o părere negativă despre oraş. „Dacă obiectivele turistice, istorice, culturale, statuile sunt degradate, atunci turiştii pot pleca cu un gust amar şi cu opinia că patrimoniul nostru turistic nu este întreţinut, iar identitatea noastră este în paragină”, este de părere Martin Bikfalvi, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism Nord-Vest.

Fondurile europene, o posibilă soluţie

Conducerea Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Clujean (APDTC), înfiinţată în primăvara acestui an, are în plan rezolvarea acestei situaţii. Martin Bikfalvi care este şi preşedintele APDTC afirmă că unul dintre obiectivele asociaţiei este accesarea de fonduri europene şi guvernamentale pentru a întreţine şi repara statuile din oraş şi în acest fel vor fi ajutate şi autorităţile locale. Deocamdată, acest demers este într-un stadiu incipient.

Licitaţia pentru restaurarea monumentelor, în derulare

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, că în acest moment este în derulare licitaţia pentru restaurarea monumentelor istorice din oraş, inclusiv a plăcuţelor comemorative. Nu se ştie însă când vor începe lucrările care vor salva statuile din municipiu.
În urmă cu doi ani, Primăria Cluj-Napoca a mai organizat o licitaţie pentru atribuirea acordului cadru de lucrări de reparaţii curente şi întreţinere a monumentelor istorice şi de for public şi a plăcilor comemorative, însă nu a fost semnat nici un contract, iar statuile au rămas mai departe în uitare.

Grupul statuar Matei Corvin, cea mai recentă restaurare

Cea mai recentă restaurare a unei statui din oraş a fost cea a grupului statuar Matei Corvin care a fost în lucru timp de un an. Renovarea a costat aproape 800.000 de euro, bani suportaţi în proporţie egală de guvernele României şi Ungariei. Inaugurarea grupului statuar renovat a avut loc în luna aprilie, când au participat peste 1.000 de persoane.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter