monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Doina Uricariu a fost numită în funcţia de director al Institutului Cultural Român din New York

Poeta Doina Uricariu a fost numită, miercuri, în funcţia de director al Institutului Cultural Român (ICR) de la New York, înlocuind-o astfel pe Corina Şuteu, care şi-a prezentat demisia săptămâna trecută, după şase ani la conducerea filialei newyorkeze a instituţiei, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax de ICR, numirea Doinei Uricariu în funcţia de director a fost făcută miercuri, de noul preşedinte al Institutului Cultural Român, Andrei Marga.

Născută pe 5 octombrie 1950, la Bucureşti, Doina Uricariu este poetă, editor şi eseistă, autoare, printre altele, a numeroase studii de critică literară, dintre care, cel mai cunoscut este cel numit "Apocrife despre Emil Botta". După 1990, scriitoarea s-a lansat în afaceri şi a devenit preşedinte al grupului editorial Du Style/Universalia Group.

Doina Uricariu este membră a mai multor organizaţii ale scriitorilor, naţionale şi internaţionale, PEN Club, Societatea Culturală Europeană şi a Uniunii Scriitorilor din România.

Vineri, Corina Şuteu, pe atunci director al ICR New York, şi Oana Radu, director adjunct, şi-au anunţat demisia din funcţiile pe care le deţineau în cadrul instituţiei.

Într-o scrisoare remisă MEDIAFAX, Corina Şuteu a expus motivele deciziei sale: "Schimbarea mandatului Institutului Cultural Român, realizată agresiv, în absenţa totală a unei dezbateri publice şi în contradicţie cu atitudinile şi luările de poziţie ale unui număr impresionant de oameni de cultură şi de artişti din România şi din străinătate, blocarea fondurilor institutului pentru toamna lui 2012 şi compromiterea astfel a unor proiecte deja angajate în colaborare cu parteneri instituţionali americani, imposibilitatea de a planifica programul institutului pentru anul viitor şi, nu în ultimul rând, reîntoarcerea unei abordări arhaice în politica culturală externă a României au determinat depunerea demisiei".

Potrivit documentului semnat de fostul director al ICR New York, "viziunea emancipată, modernă şi sistematizată pe care echipa aflată sub conducerea lui Horia-Roman Patapievici a pus-o în practică în ultimii ani este definitiv compromisă". Acesta este şi motivul pentru care conducerea ICR New York a decis să nu asiste la "agonia instituţională", aşa cum a calificat Corina Şuteu, din perspectiva experienţei sale de 20 de ani în cooperare instituţională, viitorul Institutului Cultural Român, a cărui activitate "a reuşit să sincronizeze România la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici".

"Atât eu, cât şi Oana Radu rămânem fidele acestui spirit bazat pe expresia liberă a artelor, pe cosmopolitism şi pe schimb cultural interactiv", se mai arată în mesajul Corinei Şuteu.

Institutul Cultural Român din New York este una dintre cele mai importante şi active filiale ale ICR din străinătate.

Foto: facebook.com