Actualitate

Noul an şcolar a început cu clasa pregătitoare, emoţii şi blocaje în trafic

<p><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/18/deschidere an scolar 2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Primarul Emil Boc, prezent la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional George Coşbuc şi la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai, i-a îndemnat pe elevi să înveţe pentru că „dacă ai carte, ai parte”. </strong></p>

 

Şcoala a început astăzi cu emoţii pentru părinţi, bunici, elevi şi profesori, dar cu nervi pentru şoferii care au fost prinşi în blocajele din trafic. Mulţi dintre elevii de la clasa pregătitoare erau emoţionaţi, dezorientaţi şi nerăbdători să se întoarcă acasă.
Aproximativ 92.000 de elevi clujeni au început, ieri, şcoala, cei mai emoţionaţi dintrei ei fiind copiii care au intrat la clasa pregătitoare. Mulţi dintre micuţii elevi nici nu ştiau ce îi aşteaptă, ce vor trebui să facă şi dacă mai au voie să se joace cu jucăriile ca la grădiniţă. Când a fost întrebat dacă se bucură că începe şcoala, unul dintre „bobocii” din clasa pregătitoare a dat din umeri că „nu ştie”. În timpul festivităţii, unii dintre ei îşi căutau din priviri părinţii, iar alţii spuneau că vor să meargă acasă. Alţii au fost însă încântaţi că au intrat în rândul „celor mari” şi au defilat, cu mândire, alături de colegi şi învăţătoare prin faţa celorlalţi colegi.

Micuţii din clasa pregătitoare, întâmpinaţi cu flori


Conducerile şcolilor le-au acordat o atenţie deosebită celor mai mici elevi, le-au urat bun venit în cadrul festivităţii de deschidere a anului şcolar, iar în unele unităţi şcolare, cum a fost cazul Liceului Teoretic Gheorghe Şincai, a fost strigat numele fiecărui elev din clasa pregătitoare care a mers apoi spre sala de clasă printr-un tunel de flori. Şcolile le-au pregătit clase speciale, cu mobilier pe măsura lor, cărţi, dar şi jucării.

Primarul, prezent la două licee din centru

Nu doar directorii şcolilor le-au urat bun venit şi succes elevilor din clasa pregătitoare, ci şi primarul Emil Boc care a fost prezent la festivitatea de deschidere a două licee din centru: Colegiul Naţional George Coşbuc şi Liceul Teoretic Gheorghe Şincai.
Boc a asigurat că toate şcolile din municipiu deţin autorizaţie sanitară, cu excepţia a trei grădiniţe care funcţionează la parterul unor blocuri şi nu le este permisă realizarea unui bloc alimentar. Hrana copiiilor este asigurată în aceste cazuri prin sistem catering.
Primarul a subliniat că au fost investiţi bani pentru modernizarea sălilor de clasă, a cabinetelor medicale şi tot ceea ce ţine de infrastructură. „5 milioane lei au fost deja investiţi, avem încă 7 milioane lei până la sfârşitul anului ca să acoperim bursele şcolare şi, de asemenea, câteva milioane lei pentru modernizarea cabinetelor medicale”, a afirmat Emil Boc.

Ce sfaturi le-a dat primarul elevilor pentru a reuşi la examene


Primarul a avut pentru elevi şi un mesaj de suflet, îndemnându-i să acorde timp studiului pentru a reuşi la examene şi pentru a se putea bucura de anii de liceu. „Oricât de demodată ar fi vorba « ai carte, ai parte », vreau să le transmit tuturor că ea este şi va rămâne întotdeauna de actualitate pentru că un om niciodată nu va fi împlinit decât dacă are parte de carte. Chiar dacă pentru moment unele atracţii materiale par mai bune, pe termen mediu şi lung îi asigur pe toţi că doar cartea le dă satisfacţii în viaţă şi împlinire pe toate planurile şi să ţină cont de acest lucru în fiecare zi de activitate şcolară şi să îmbine şi distracţia, dar să aibă grijă şi de carte pentru că, dacă în fiecare zi acordă un pic de timp şcolii nu vor avea probleme la examene şi au timp să se bucure şi de anii frumoşi de liceu”, a declarat Emil Boc, la festivitatea de deschidere de la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai.

Trafic îngreunat şi blocaje în centrul oraşului

Ca în fiecare an în prima zi de şcoală, pe lângă emoţii şi bucuria revederii colegilor, au existat şi neplăceri cauzate de aglomeraţia şi blocajele din trafic. Ieri dimineaţă, timp de câteva ore, centrul oraşului a fost paralizat din cauza numărului mare de maşini din trafic. Cu toate că, poliţiştii se aflau pe principalele artere, coloanele de maşini se întindeau pe câteva sute de metri în zona Teatrului Naţional şi Calea Turzii.  





abonare newsletter