Actualitate

A început „lupta” împotriva câinilor fără stăpân

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/04/06-caini.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Pe viitor, Cluj-Napoca ar putea avea un Registru de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, aceasta fiind soluţia pentru sancţionarea aspră a celor care abandonează puii în stradă.

 


Una dintre cele mai importante acţiuni, pe plan local, pentru oprirea înmulţirii câinilor fără stăpân a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni la Pata Rât prin sterilizarea a 130 de animale.

Asociaţiile de protecţie a animalelor au început o serie de acţiuni concrete pentru reducerea numărului de câini vagabonzi de pe străzi. Astfel, asociaţia NUCA a avut, la sfârşitul acestei săptămâni, una dintre cele mai importante acţiuni desfăşurate pe plan local pentru protecţia sănătăţii animalelor de companie (câini şi pisici) şi pentru stoparea înmulţirii lor necontrolate, generatoare de situaţii extreme precum abandonul sau eutanasierea lor. Concret, voluntarii de la asociaţia NUCA au sterilizat 130 de câini cu sau fără stăpân, de la Pata Rât, pe parcursul zilelor de 1 şi 2 septembrie. „Acesta este al doilea maraton de acest fel din această vară şi face parte dintrun plan pe termen lung menit să reducă numărul câinilor abandonaţi din Cluj şi împrejurimi”, a declarat doctorul veterinar Iuliana Zuber, preşedintele asociaţiei NUCA.


O pondere mare din animalele sterilizate o reprezintă câinii fără stăpân sau abandonaţi care se află în jurul rampei de la Pata-Rât, iar aceasta acţiune este menită să ducă la diminuarea numărului lor. Toate animalele au fost de asemenea crotaliate şi au beneficiat şi de alte tratamente dacă a fost cazul.

Stăpânii animalelor, educaţi despre importanţa sterilizării


Populația din zona Pata-Rât a fost încurajată să îşi aducă animalele din gospodării, câini sau pisici pentru a fi sterilizate. Pe lângă sterilizare, acestea au fost deparazitate intern şi extern şi vaccinate antirabic. Voluntarii asociaţiei au explicat locuitorilor din zonă care este importanţa sterilizarii ca şi alternativă la abandon şi beneficiile pe care le are aceasta asupra sănătăţii animalului.

Sterilizarea, una din soluţiile pentru dispariţia maidanezilor


Iuliana Zuber a explicat că sterilizarea este o soluţie viabilă pentru reducerea numărului de câini abandonaţi sau fara stăpân, acest lucru fiind deja demonstrat ştiinţific de numeroase studii de specialitate şi dovedit practic în mai multe ţări în care această problemă a fost definitiv rezolvată.

Registrul Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, o altă soluţie


Conducerea NUCA subliniază că 95% din câinii vagabonzi provin din abandon, astfel că se impun măsuri concrete de stopare a abandonului canin. Astfel, înfiinţarea unui Registru de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, precum şi microciparea înregistrată ar duce în timp la rezolvarea acestei situaţii. Proiectul pentru înfiinţarea Registrului, depus deja la Primăria Cluj-Napoca, presupune recensământul tuturor câinilor deţinuţi de locuitorii oraşului. În registru vor fi notate toate datele de identificare a câinelui (microcip, vârstă, sex, rasă, dacă este sau nu sterilizat) şi datele stăpânului. De asemenea, în proiectul referitor la Registru se precizează că persoanele care nu doresc sterilizarea câinelui vor plăti anual o taxă de 50 lei.

Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au declarat că în această lună va fi organizată o dezbatere publică pe această temă, eveniment la care vor participa reprezentanţii Primăriei, ai asociaţiilor de protecţie a animalelor şi ai Asociaţiei Chinologice, în calitate de reprezentanţi ai stăpânilor de câini.

Ultimele Stiri
abonare newsletter