Actualitate

Zilele Turzii ediţia a XII a au ajuns la final

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/04/04-public-turda.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Ediţia a XII a a zilelor Turzii s-a desfăşurat în perioada 31 august - 2 septembrie.

Timp de trei zile oraşul de pe Arieş s-a aflat la ceas de sărbătoare. Startul manifestărilor a avut loc vineri la ora 10, când sala mare a primăriei Turda a găzduit ceremonia de deschidere a celei de-a XII-a ediţii a Zilelor Turzii.


Maestrul de ceremonie a fost viceprimarul Lucian Nemeş, care în discursul inaugural, a prezentat pe scurt programul evenimentului, invitându-i totodată pe toţi turdenii să se bucure de trei zile de relaxare, pline de evenimente pentru toate gusturile şi toate vârstele.

Atât autorităţile judeţene cât şi reprezentanţii Guvernului au vorbit depre crearea la Turda a unui pol de putere, necesitatea găsirii unor investitori în vederea creării locurilor de muncă, dezvoltarea turismului şi valorificarea moştenirii istorice sunt doar câteva din direcţiile de dezvoltare pe care oraşul, trebuie să le urmeze în viitorul apropiat.


A urmat deschiderea Expo Flora 2012

Pentru ediţia de anul acesta au fost prezenţi 35 de expozanţi, mai mulţi decât anul trecut, spun organizatorii. Noua locaţie situată în incinta Liceului Teoretic Liviu Rebreanu din Turda, nu a fost aleasă întâmplător, majoritatea evenimentelor dedicate zilelor oraşului având loc pe strada Tineretului , fluxul de vizitatori fiind implicit mai mare.


Au predominat cultivatorii de flori din Turda, Cluj Napoca, Mihai Viteazu, urmaţi de Baia Mare, Ocna Mureş, Alba, Sibiu şi Piteşti. Nu au lipsit nici horticultorii din străinătate – Ungaria.

Concursul naţional de proză scurtă şi eseu a adus un premiu la Turda


Ediţia a XXI a a consursului naţional de proză scurtă şi eseu a recompensat valoarea scriitorilor turdeni care, iată după 20 de ediţii s-au hotărât să participe la competiția menționată.

Sâmbătă cu începere de la ora 16 a avut loc festivitatea de premiere a celor care şi-au trimis creaţiile literare la Cluj pentru a fi jurizate. La eveniment au participat Felicia Răcean – directorul Casei de Cultură din Turda, viceprimarul Lucian Nemeş, Flaviu Bugnaru preşedintele Societăţii Culturale Filarmonia Turda, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Culte Cluj a fost reprezentată de Ioan Paul Azap, acesta fiind şi unul din cei patru laureaţi din acest an.


Ceilalţi câştigători ai concursului au fost turdeanca Mariana Picovici, profesoară de arte plastice, Spânu Iuliana şi Truică Geta vor primi premiile prin poştă fiind plecate din ţară.

Festivalul de folclor „Chemarea Munţilor

Primăria şi Consiliul Local Turda, prin Casa de Cultură, au organizat şi în acest an Festivalul de cântec şi joc popular „Chemarea Munţilor”, cu ocazia Zilelor Municipiului.

Timp de câteva ore, folclorul a fost „la el acasă”, cu formaţii şi artişti din zonă, dar şi din alte colţuri ale patriei.

Au fost prezente următoarele ansambluri folclorice: ansamblul „Izvoraşul Turenilor” din Tureni, ansamblul din Zărneşti, ansamblul din Baia Mare, ansamblul din Ocna Mureş, ansamblul din Ceanu Mare, ansamblul din Frata, ansamblul „Cununa Ardealului” Turda, ansamblul „Cununiţa” Turda, ansamblul „Datina” Turda şi ansamblul „Crăişorii” Turda. Alături de aceste ansambluri folclorice au fost şi solişti muzicali de mare valoare.

Cu ocazia Zilelor Municipiului Turda s-a organizat o nouă ediţie a Jocurilor Vacanţei, sub coordonarea Asociaţiei pentru Dezvoltare Rurală Arieş.

Premii, jocuri, concursuri sportive pentru copii, maratonul vacanţei, toate au contribuit la reuşita manifestării.

În Salina Turda, festival de fanfară

Sâmbătă 1 septembrie de la ora 11 în amfiteatrul salinei a fost deschiderea Festivalului Muzicii de Fanfară Potaissa ediţia a doua, unde au participat formaţiile: „Transilvania”, „Jump” ,„Promenada” şi „Potaissa”.

Evenimentul a fost un succes, mulţi oameni fiind prezenţi pentru a savura excepţionala muzică de fanfară, într-un cadru mirific şi o acustică pe măsură.

Programul artistic al celor trei zile de sărbătoare a fost susţinut de CRBL, Connect-R, Andreea Bănică (vineri, 31 august), DJ Project feat. Adela Popescu, Puya, Zdob şi Zdub (sîmbătă, 1 septembrie), Corina, Voltaj, Loredana (duminică, 2 septembrie).

Târgul meşteşugarilor şi artizanilor populari; semnarea protocolului de înfrăţire între Cluj şi judeţul Blekinge din Suedia; dans sportiv susţinut de Clubul de Dans „Potaissa Turda”; vernisajul expoziţiei de artă plastică realizat cu lucrările taberei de creaţie de la Rimetea, având ca locaţie galeria municipală; demonstraţiile şcolii de baschet Ghiţă Mureşan, au fost doar câteva din reperele ediţiei din acest an a zilelor Turzii.

abonare newsletter