Actualitate

Lucrările la Sala Polivalentă se reiau abia în primăvară

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/30/polivalenta _sc_02.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px; border: 0px none;" />Primăria Cluj-Napoca a anulat licitaţia pentru Sala Polivalentă, oferta ACI a fost declarată neconformă, iar contractul cu CON-A, firma care a realizat 65% din lucrări, va fi reziliat.</strong></p>

 

Lucrările se vor relua în primăvara anului viitor, iar până la sfârşitul anului 2013 vor fi terminate. Şantierul va intra în conservare până în primăvară.

Clujenii mai au de aşteptat aproape un an şi jumătate pentru a vedea Sala Polivalentă finalizată. După ce lucrările au fost oprite în luna martie când Tribunalul Cluj a decis anularea licitaţiei câştigată de firma CON-A din Sibiu, în defavoarea celor de la ACI, continuarea lucrărilor va mai întârzia până în primăvara anului 2013. Acest lucru se va întâmpla ca urmare a deciziei Primăriei Cluj-Napoca de a anula licitaţia pentru Sala Polivalentă şi de a rezilia contractul cu CON-A, după ce a fost analizat raportul tehnic întocmit de un expertul independent, Expert Achiziţii din Iaşi, angajat de Primărie.

Lucrările intră în conservare până la primăvară


„Războiul” pornit de cei de la ACI prin depunerea unei plângeri în instanţă prin care cereau anularea rezultatului licitaţiei câştigate de CON-A nu a fost câştigat de nimeni. Din contră, oferta celor de ACI a fost declarată neconformă. „Expertul angajat de Primărie a prezentat raportul cu concluzia că oferta ACI este neconformă. Rezultă că Primăria dispune anularea procedurii de licitaţie pentru Sala Polivalentă, iar de aici decurg următorii paşi: rezilierea contractului cu CON-A, conservarea lucrărilor la Sala Polivalentă până în primăvară şi apoi, realizarea unei expertize pentru organizarea unei noi proceduri de licitaţie pentru restul lucrărilor. Ne aşteptăm să fie finalizată până în primăvara lui 2013 când vom putea relua şi lucrările”, a explicat primarul Emil Boc.

19 puncte cu probleme în oferta ACI

Lucia Luca, şef Birou Achiziţii Publice în cadrul Primăriei Cluj-Napoca a declarat că în urma deciziei instanţei, a fost necesară reanalizarea tuturor ofertelor. Astfel, în urma expertizei, s-a ajuns la concluzia că oferta celor de la ACI nu este în conformitate cu cerinţele din caietul de sarcini. Directorul tehnic din cadrul Primăriei, Virgil Poruţiu a menţionat că partea scrisă şi partea desenată din oferta ACI cuprind date diferite, ceea ce înseamnă că nici oferta financiară a lor nu a fost elaborată corespunzător.
Lucia Luca a subliniat că au fost descoperite 19 puncte neconforme din oferta ACI şi a dat ca exemplu subsolul din partea desenată care nu corespunde cu cel din partea scrisă. „Nu am fi ştiut ce să punem în aplicare: partea scrisă sau partea desenată. Sunt neconcordanţe şi la parter şi la etaj”, a spus Luca.

Expertiză pentru stabilirea costului lucrărilor viitoare


Boc a afirmat că va fi realizată o expertiză pentru a stabili costul lucrărilor viitoare, estimate să fie terminate la sfârşitul anului viitor.
La licitaţia viitoare, din punct de vedere legal se poate înscrie orice firmă, astfel că ar putea intra din nou în cursă CON-A şi ACI.
Primarul a mai precizat că lucrările de conservare se pot realiza cu CON-A, conform legii achiziţiilor publice. Costul lucrărilor va fi stabilit împreună cu Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Pentru lucrările realizate până în martie de firma CON-A, Primăria Cluj-Napoca a plătit aproximativ 37,7 milioane lei din totalul de 63 milioane.

Cum s-a ajuns la oprirea lucrărilor la 65%


Lucrările la Sala Polivalentă au fost sistate în luna martie, când erau terminate 65%. Totul a pornit de la o plângere în instanţă a firmei ACI, cea care a pierdut licitaţia de execuţie a sălii în defavoarea CON-A, prin care cerea anularea licitaţiei. Tribunalul Cluj a decis, în martie, anularea rezultatului licitaţiei şi reanalizarea ofertelor, motivând că oferta financiară a celor de la CON-A era prea mică pentru realizarea Sălii Polivalente.
Ulterior, CON-A a făcut recurs, însă judecătorii Curţii de Apel au menţinut decizia de anulare a rezultatului licitaţiei.
Licitaţia pentru Sala Polivalentă a fost realizată în anul 2010 când au fost depuse trei oferte: CON-A, cu o ofertă de aproximativ 50 milioane lei, Dafora cu aproximativ 88 milioane lei şi ACI cu peste 91 milioane lei. Primăria a ales câştigător firma cu cea mai mică ofertă financiară.
Sala Polivalentă va avea 7.000 de locuri, cu anexele sportive şi tehnice aferente, cu dotări complementare de alimentaţie publică, spaţii comerciale închiriabile, un parking pentru minimum 446 de maşini.

abonare newsletter