Actualitate

NASA va folosi smartphone-uri Android pentru controlarea nanosateliţilor

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/29/nasa.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />NASA a iniţiat un proiect PhoneSat, destinat construcţiei de nanosateliţi de costuri reduse. Deocamdată, sunt prevăzute două modele de sateliţi care vor utiliza spartphone-urile cu sistem Android Nexus One şi Nexus S pentru a trimite informaţii pe Terra. </strong></p>

Planul elaborat de NASA rezidă în diminuarea taxelor folosind tehnologia comercială. Intenţia agenţiei spaţiale americane este aceea de a reduce costurile. Primele prototipuri folosesc Nexus Oe şi Nexus S de la Google.


Pentru a-şi atinge scopul, programul creat de NASA a recurs la o tehnologie care nici măcar nu este una de ultimă generaţie.Nexus One a ieşit pe piaţă de mai bine de doi ani, în timp ce lansarea dispozitivului Nexus S a avut loc acum aproape trei ani. Ambele terminale nu doar funcţionează operând cu istemul Android, dar sunt şi smartphone-urile create de Google.

Aceste dispozitive pot fi folosite pentru a controla activitatea sateliţilor în miniatură pe care agenţia spaţială americană intenţionează să-i lanseze în curând. Viteza procesorului şi a sistemului de operare al acestui smartphone, precum şi numeroşii senzori îl fac atât de atractiv. Camera de fotografiat are o rezoluţie mare, iar funcţia GPS este indispensabilă sateliţilor. Dar ceea ce este şi mai interesant este faptul că toate acestea sunt disponibile în miniatură.


NASA vrea să trimită nanosateliţi în spaţiu, pentru a-i studia, iar utilizarea smartphone-urilor Android pentru atingerea acestui scop este soluţia optimă, întrucât aceste dispozitive reprezintă o formă mai puţin costisitoare. Proiectul demarat PhoneSat are în vedere trei prototipuri, componentele niciunuia dintre acestea nedepăşind 3.500 de dolari.

PhoneSat 1.0, care foloseşte drept suport smartphone-ul Nexus One, construit iniţial pentru HTC, a fost deja construit ca prototip şi probat în împrejurări şi condiţii extreme. Senzorii lui oferă informaţii de orientare generală, iar prin intermediul camerei foto se pot face observaţii cu privire la planeta noastră.


Cel de-al doilea nanosatelit este PhoneSat 2.0 şi este controlat de smartphone-ul cu sistem de operare Android. Acesta din urmă este mai avansat decât primul. Terminalele celor doi nanosateliţi coincid, de vreme ce Nexus S, produs de Samsung, a fost lansat după Nexus One. Satelitul va include şi o bandă radio, ce permite controlarea satelitului de la sol şi un receptor GPS.

NASA va putea să-şi controleze sateliţii de pe Pământ, iar misiunile vor putea fi mai lungi, datorită cuplării de mini-panourile solare.

abonare newsletter