Actualitate

Anunţatele disponibilizări de la Mechel scot oamenii în stradă

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/28/05-mechel_ft 19.jpg" border="0" align="right" />Conducerea societății și patronatul par fie să nu știe ce vor, fie că nu știu să comunice public.</strong></p>

Ieri dimineaţă, la combinatul Mechel din Câmpia Turzii, a avut loc o „tentativă” de protest spontan. Aşa a fost calificată de poliţia din localitate sosită la faţa locului pentru a calma spiritele.
Anunţatele disponibilizări colective au deteminat aproximativ 50 de angajaţi ai Mechel să iasă în stradă şi să protesteze împotriva deciziilor luat de conducerea combinatului.
„Protestul nu a fost autorizat. Au stat de vorbă cu cei din sindicat care vor să organizeze undeva săptămâna viitoare o mişcare de anvergură, un protest autorizat. Incidentul a avut loc în faţa porţii de acces , nu au fost incidente şi oamenii au plecat după aproximativ o jumătate de oră”, spune comisarul Valer Moldovan de la Poliţia din Câmpia Turzii.
Combinatul Mechel Câmpia Turzii a informat vineri autorităţile locale clujene că ar putea disponibiliza încă 800 de angajaţi în următoarele două săptămâni. Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat, în urma discuţiilor purtate cu conducerea unităţii, că decizia a fost luată din cauza lipsei comenzilor, după ce în luna iunie au fost trimise în şomaj alte 800 de persoane. El a spus că în combinat vor mai lucra doar 238 de angajaţi, iar Mechel Câmpia Turzii va deveni o secţie externă a societății Ductil Steel din Buzău, deținută de aceiași acționari ruși.

Astăzi conducerea Mechel vine cu alte precizări

Ruşii de la Mechel spun că varianta avansată vineri, aceea de a concedia majoritatea muncitorilor de la combinatul din Câmpia Turzii, a fost greşit interpretată de presă, aceasta fiind ultima soluţie în cazul în care redresarea economică nu este posibilă.
Liderul sindical Ioan Pascu a precizat că muncitorii sunt pregătiţi să facă săptămâna viitoare un miting în parcul municipiului, loc indicat de primarul Radu Hanga pentru a evita perturbarea circulaţiei în oraș.
Pe de altă parte, Ioan Pascu a transmis o adresă către Guvernul României, în care atrage atenţia că „închiderea intreprinderii va provoca un adevărat dezastru” şi în care precizează că, în prezent, în combinat nu lucrează decât doar 300 de angajaţi, restul fiind acasă, cu 75% din salariu.

Marţi comisie de dialog social la Câmpia Turzii

Instituția Prefectului Cluj organizează astăzi o sedinţă a Comisiei de Dialog Social care are ca principal punct situaţia dificilă de la SC Mechel Câmpia Turzii. La întâlnire va participa şi Liviu Marian Pop, Ministru delegat pentru Dialog Social.
Evenimentul va avea loc la ora 11, la sediul Casei de Cultura „Ionel Floaşiu” din Câmpia Turzii.

 

abonare newsletter